Guanyar demana al govern que pose totes les eines necessàries per a poder crear comunitats energètiques a Alcoi

Sergi Rodríguez: «L’objectiu ha de ser buscar que els recursos naturals s’aprofiten en benefici comú de la ciutadania i que no només siguen les grans empreses les que traguen profit.»

Des de la plataforma ciutadana creu necessari que des de l’Ajuntament es recolze i promocione la creació de comunitats de consum energètic, que ajuden a fer que Alcoi transicione cap a un sistema energètic sense emissions de CO₂

Les comunitats energètiques contribueixen a la implantació de les energies renovables a més d’abaixar els preus de la llum i ajudar amb la lluita de la pobresa energètica. Constitueixen una alternativa de consum sostenible i col·lectiva davant les macroplantes fotovoltaiques.

Segons el Decret de Llei 23/2020, del 23 de juny, defineix les comunitats energètiques com ‘entitats jurídiques basades en la participació oberta i voluntària, autònomes i efectivament controlades pels socis o membres, els quals són persones físiques, pimes o autoritats locals, inclosos els municipis, i sent la finalitat primordial proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als seus socis o membres, o zones locals on operen, enlloc de guanys financers’.


Aquestes comunitats energètiques poden produir, consumir, emmagatzemar, compartir o fins i tot vendre l’energia sobrant que produeixen, sempre que els beneficis econòmics revertisquen en la millora de la comunitat.


Des de Guanyar Alcoi creuen que «les comunitats energètiques contribueixen a la implantació de les energies renovables. En contra de les grans instal·lacions de macro-plantes que es desenvolupen a esquenes de la ciutadania i que es projecten en paratges naturals, destruint així un dels nostres béns que cal protegir. A més, constitueixen una alternativa de consum col·lectiva per a desenvolupar energies netes, contribueixen a abaixar els preus de la llum i ajuden amb la lluita de la pobresa energètica. L’objectiu ha de ser buscar que els recursos naturals s’aprofiten en benefici comú de la ciutadania i que no només siguen les grans empreses les que traguen profit.» argumenta el regidor Sergi Rodríguez.


El desenvolupament de l’economia local es veu beneficiat amb la potenciació de la comunitat energètica local i els beneficis repercuteixen directament sobre la comunitat i el municipi, per aquest motiu «és necessari que Alcoi estiga preparat com més prompte millor per a poder estimular el desenvolupament d’estes comunitats energètiques i aprofitar les ajudes dels fons europeus. És molt important que des de l’ajuntament es proporcione assessorament a les comunitats i associacions de veïns per a estimular el desenvolupament d’estes comunitats d’autoconsum.» conclou Rodríguez.

Related Articles

Back to top button