UNA LLENGUA AMAGADA

Des de l’Assemblea local d’Esquerra Unida volem, en primer lloc, animar a totes aquelles biarudes i biaruts que en aquests moments estan passant per un mal moment a causa de la pandèmia de la Covid-19 que venim patint des de fa un any, ja siga per motius sanitaris, econòmics o d’altre tipus. També, i com no pot ser d’altra forma, mostrar la nostra solidaritat i recolzament amb els familiars de les persones que ens han deixat, així com aplaudir l’actitud cívica de la gran majoria de veïnes i veïns que ens està permetent eixir a poc a poc d’aquest malson. Així com el gran treball dels Serveis Públics i dels negocis i empreses locals, que malgrat tot, continuen a peu del canó.

En segon lloc, des d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) volem manifestar el nostre desacord amb l’actitud que des de l’Ajuntament de Biar -governat com és sabut pel Partit Popular- es té cap a la nostra llengua, el valencià. Des de l’inici de la nova legislatura, el castellà ha anat tenint una presència cada vegada més majoritària en les comunicacions de l’Ajuntament, com és sabut, la llengua castellana afortunadament té més que assegurat el seu futur en un món globalitzat, no així el valencià, que necessita de la protecció i promoció de les institucions públiques. Com deia l’escriptor Joan Fuster, “tota política que no siga feta per nosaltres, serà feta contra nosaltres”, és per això que els representants públics, mitjans de comunicació i d’altres, han de fer u amb la llengua que es parla majoritàriament als carrers de Biar, per tal de prestigiar-la i assegurar-ne el seu futur. Naturalment, el poble valencià som gent oberta a altres cultures i tenim la riquesa de dues llengües que es parlen al nostre territori que gaudeixen d’oficialitat, i de totes aquelles llengües que parlen els nostres veïns i veïnes i que han portat des dels seus llocs d’origen.

És trist que fins i tot campanyes dirigides als xiquets i xiquetes de Biar, com ara la vinguda dels Reis Mags d’Orient, no tinguera en el valencià la seua llengua vehicular. Per no parlar de les notes de premsa enviades des del consistori local als mitjans de comunicació, únicament en una de les dues llengües oficials del País Valencià, o bé la promoció turística del municipi, que ben bé podria haver-se fet en bilingüe, o les comunicacions de la Generalitat Valenciana sobre les mesures de contenció de la Covid-19, quan per part de l’administració autonòmica es publiquen en les dues llengües oficials, però quan es comunica al veïnat es discrimina de nou la llengua pròpia.

Finalment, des d’Esquerra Unida animem al consistori local a complir amb l’Estatut d’Autonomia valencià, que en el seu article sisè (punt 5) afirma que: S’atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià. És qüestió de voluntat política que a Biar, la nostra, no siga una llengua amagada.

Esquerra Unida Biar

Related Articles

Back to top button