Albiol demana el reconeixement del valencià com a llengua oficial per la Unió Europea

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, ha reclamat al Parlament Europeu que el català/valencià siga reconeguda com a llengua oficial per les institucions europees. Albiol impulsa una esmena en aquest sentit a l’informe sobre ‘Estàndards mínimis per a les minories culturals a la UE’ que elabora la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers Interns de l’Europarlament (LIBE), tot exigint al Parlament Europeu, el Consell de la Unió Europea i la Comissió Europea que reconeguen com a oficials les llengües que s’inclouen en la Carta Europea de les Llengües Minoritàries o Regionals, entre les quals s’inclou el català.

“En la pràctica, suposaria posar a la nostra llengua a l’alçada de la resta de llengües oficials a Europa, permetent que la ciutadania s’adrece a les institucions comunitàries en valencià, traduïnt tots els documents oficials a la nostra llengua, disposant de tota la informació oficial de les institucions europees i permetent la comunicació entre Europa i les ciutadanes i ciutadans en català”, remarca Albiol.

L’informe, les esmenes del qual seran sotmeses a votació el proper mes de setembre, per a ser posteriorment aprovat pel ple del Parlament Europeu, inclou altres reivindicacions històriques del nostre àmbit lingüístic, com ara l’impuls als mitjans de comunicació en valencià a les plataformes on-line, que s’habiliten fons i subvencions per a organitzacions i mitjans que representen a les minories nacionals, i també que les institucions europees recolzen els mitjans públics de comunicació en llengües minoritàries, així com la inclusió de continguts en aquestes llengües als mitjans públics majoritaris: “Es tracta de fer efectiva tant la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, subscrita pels estats membres de la Unió Europea, i que suposa un compromís per la conservació i el foment de llengües com el valencià. És hora de fer que aquest document deixe de ser una simple declaració de principis per a que es faça efectiva una defensa i un impuls a la normalització que, sense dubte, el català mereix”.

La portaveu d’EU a Brussel·les també inclou una sèrie d’esmenes a l’informe centrades en el recolzament a l’ensenyament públic com a garant d’igualtat d’oportunitats per a les minories: “És important que es reconega el paper de l’escola pública tant per la seua tasca garantint que tothom tinga les mateixes oportunitats independentment de pertànyer o no a una minoria cultural, religiosa, ètnica o lingüística, com  també pel seu paper en l’ensenyament i transmissió de les llengües minoritzades”, subratlla Albiol.

Related Articles

Back to top button