Marina Albiol insta al govern valencià a acollir-se a ajudes europees per a la retirada d’amiant

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, insta al Consell a acollir-se a les ajudes que la Unió Europea té habilitades dels Fons Estructurals i d’Inversió europeus per a treballs de manipulació i retirada de l’amiant, “i així avançar de forma decidida i eficaç per eliminar un material altament tòxic i molt perillós per a la salut de les persones, que encara està present a un gran nombre d’edificis i infraestructures, molts d’ells públics”. En aquest sentit, Albiol assenyala que “la Generalitat està incomplint els seus compromisos del pla de retirada de fibrociment dels centres d’ensenyament d’Alacant, on devia haver actuat tant durant les vacances de Nadal com durant les de pasqua, i no s’ha intervingut en els centres previstos”.

Tal i com assenyala l’eurodiputada d’EUPV, “la pròpia Conselleria d’Ensenyament va assumir que a un total de 21 centres centres de les comarques d’Alacant hi ha presència d’amiant que presenta un deteriorament molt avançat, comprometent-se davant la plataforma d’afectats d’Alacant, veïns, sindicats i Associacions de Mares i Pares a efectuar obres per retirar el component en quatre col·legis abans de vacances d’estiu”.

Recentment Marina Albiol va mantindre a més una reunió a Sant Vicent del Raspeig amb representants de l’associació d’afectats alacantina i amb representants de l’Ajuntament santvicenter, en què es van traçar línies de treball a fi de posar fi a la presència de restes d’amiant a la zona on s’ubicava la fàbrica de fibrotubs de la localitat: “Estem treballant en diferents iniciatives per intentar que les autoritats europees impulsen la neteja de la zona, un punt que es troba molt proper a centres d’ensenyament i zones residencials, i que suposa un autèntic risc per a la salut dels veïns i veïnes. De la mà de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Vicent, tractarem d’aconseguir una solució el més prompte possible per a aquest punt negre a les nostres comarques, en la línia de les recomanacions de la resolució del Parlament Europeu que insten a les administracions locals a posar en marxa plans per l’eliminació i retirada d’aquest element”.

Albiol va adreçar una pregunta a la Comissió Europea per conèixer si es manté un seguiment del compliment de la resolució de 2013 per a la retirada d’amiant al territori comunitari, i per conèixer si hi ha ajudes europees per a efectuar aquests treballs. En resposta, la Comissió confirma que sí hi ha disponibles ajudes dels Fons Estructurals i d’Inversió per a invertir a programes estatals o regionals, de forma que “no hi ha cap excusa per no actuar decididament per fer desaparèixer aquest component que anualment es cobra vides al País Valencià”.

 

NOTA: al següent enllaç trobareu la pregunta adreçada per Marina Albiol a la Comissió Europea amb la resposta de la CE: 

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2018-000862+0+DOC+XML+V0//ES&language=es

Related Articles

Back to top button