EUPV planteja canvis en la ‘llei de banderes’ per a que es puguen col·locar altres com la republicana, la feminista o la de l’arc de sant Martí de forma temporal en els edificis públics

El diputat i portaveu parlamentari de Justícia d’Esquerra Unida, Ricardo Sixto, ha presentat aquesta vesprada en el Congrés una proposició de llei per a modificar la llei de 1981 que regula l’ús de la bandera d’Espanya i el d’altres banderes i ensenyes, també coneguda com  ‘llei de banderes’.

Aquesta iniciativa, que consta d’un article únic que afegeix un tercer apartat a l’article sisè de la norma vigent, planteja que “respectant la ubicació  i preeminència establerta en aquesta llei per a la bandera d’Espanya i la resta de banderes oficials, i sense alterar de cap manera, les administracions públiques podran col·locar de forma temporal ensenyes, banderes, símbols històrics, distintius i qualsevol altra manifestació gràfica de la llibertat d’expressió sense més limitació que la que siga aplicable a qualsevol espai públic i l’establerta en la legislació sobre respecte als drets fonamentals, drets humans i memòria històrica “.

Sixto ha explicat als mitjans en roda de premsa que s’ha de fer una “interpretació ampla” de la norma aprovada fa gairebé 37 anys per “garantir que fora dels espais preferents i d’honor en els quals s’han d’ubicar les ensenyes oficials en els edificis i establiments públics es puguin col·locar altres ensenyes històriques, reivindicatives, culturals o esportives “, sense més limitació genèrica” que la que estableixi la llei per a qualsevol altre àmbit o espai públic “.

La proposició de llei, impulsada per Esquerra Unida al si del grup confederal on s’integra, es portarà per al seu debat en el Ple del Congrés després que diferents instàncies judicials hagin fallat recentment, entre d’altres, contra dos ajuntaments valencians -els de Bunyol i Barxeta- per col·locar la bandera tricolor republicana en el seu exterior quan commemoraven la proclamació de la República, el 14 d’abril.

Ricardo Sixto, va recordar que va ser el delegat del Govern del PP en aquesta comunitat “qui es va encarregar de denunciar aquests i altres ajuntaments valencians, tots ells per penjar la tricolor i incomplir, segons ell, l’ordenament jurídic”.

El diputat ha insistit que l’única cosa que es pretén amb aquest canvi és “que es puguen col·locar no només banderes com la republicana, sinó les que s’utilitzen per celebrar el Dia Internacional de la Dona el 8 de Març, el Dia de l’Orgull o efemèrides similars, també la celebració de l’èxit de qualsevol club esportiu, sempre sense alterar i respectant la col·locació de les banderes oficials “.

Preguntat pels periodistes sobre si aquesta reforma podria utilitzar-se per donar cobertura legal a la col·locació de l’estelada en els edificis públics, Ricardo Sixto ha assenyalat que la iniciativa que es planteja no es fa per això i que “les banderes que en absolut podrien utilitzar són les que inciten a l’odi i no estan emparades per la llibertat de consciència i expressió “. Va detallar que l’ús de l’estelada “estarà cobert o no per altres lleis”, ja que “és el conjunt de l’ordenament jurídic” el que marca “quin tipus de simbologia és admissible o no”.

Related Articles

Back to top button