Marina Albiol recorda que l’Estat espanyol no ha adaptat encara la normativa europea de crèdits hipotecaris

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol recorda que l’Estat espanyol encara no ha transposat les directives europees respecte als crèdits hipotecaris a la seua legislació, el que està tenint greus conseqüències per a milers de ciutadanes i ciutadans. Segons remarca Albiol, “la conseqüència principal és que els consumidors de l’Estat es troben indefensos davant els abusos per part de les entitats financeres, que vulneren la legislació de la Unió Europea”.

L’europarlamentària va formular setmanes enrere una pregunta a la Comissió Europea per conèixer si estava previst adoptar algun tipus de mesura després que la pròpia Comissió enviara al Tribunal de Justícia de la Unió Europea el retard de l’Estat espanyol en adaptar la seua legislació sobre crèdit hipotecari a la normativa de la Unió. “La resposta ha estat ben clara”, indica Albiol, “ja que la Comissió recorda que els particulars poden sol·licitar una indemnització en cas de perjudici com a conseqüència de que un Estat membre no haja incorporat al seu Dret nacional una Directiva en el termini establert. Així, ens podríem trobar que les arques públiques hagueren d’indemnitzar a milers de persones desnonades pels bancs”. Tot això, recorda Albiol, “a banda de que puga ser imposada una multa coercitiva a l’Estat espanyol pel retard en l’adaptació de la llei europea”.

La portaveu d’EU remarca que “si totes aquestes transposicions s’hagueren fet en el seu moment, podríem haver pal·liat les injustícies comeses amb centenars de milers de consumidors de l’Estat espanyol que han patit abusos per part del mercat financer. Les normatives europees, d’haver-se aplicat, podrien haver tallat l’allau de desnonaments oferint la possibilitat al consumidor de negociar algunes de les clàusules dels contractes de crèdit, tal com estableix la normativa europea”.

Marina Albiol destaca també que la pròpia Comissió en la seua resposta reconeix que encara estan pendents de resoldre diferents assumptes relacionats amb la Directiva sobre clàusules contractuals abusives i els procediments d’execució hipotecària a l’Estat espanyol, per garantir una protecció eficaç contra les clàusules contractuals abusives. Per a Marina Albiol, “queda ben clar que el govern central ha posat sempre els interessos financers per davant de la defensa dels drets de la ciutadania, especialment en qüestió de crèdits hipotecaris, tal i com reconeix la pròpia Comissió Europea. Per això, s’ha d’avançar en la regulació perquè, si deixem als mercats financers actuar com han fet fins ara, tornarem a repetir les circumstàncies que ens han portat fins la situació actual”.

 

NOTA: Podeu accedir a la resposta de la Comissió Europea clicant ací:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2017-003053&language=ES

Related Articles

Back to top button