Rodríguez: “Estem en l’equador de la legislatura i encara no s’ha reformat la Llei Electoral que garantisca la representativitat de tota la societat”

El coordinador d’EUPV, David Rodríguez, ha recordat al Consell i, en concret, al president de la Generalitat, Ximo Puig, el seu compromís de modificar la Llei Electoral Valenciana amb l’objectiu de garantir una càmera més plural i representativa de tots els sectors valencians. Rodríguez, que va comparèixer el passat mes de febrer davant la Comissió Especial d’estudi en relació a la reforma de la Llei Electoral i el sistema electoral valencià, ha insistit en la necessitat “d’aprofitar l’actual conjuntura política per a garantir que en les pròximes eleccions puguen estar vigents les noves lleis de participació electoral i política”. 

Per açò, -ha insistit el dirigent de la formació d’esquerres- “defensem la màxima d’una persona un vot per a garantir la proporcionalitat ja que amb el repartiment actual d’escons la ciutadania valenciana va triar en els últims comicis un diputat per cada 35.000 persones amb dret a vot”. Per a EUPV, “una proporcionalitat adequada seria la de 48 diputats per València, 35 per Alacant, els mateixos que ara, i 12 per Castelló. Encara que, des d’un punt de vista autènticament proporcional la figura més adequada, seria la de la circumscripció única”, ha explicat David Rodríguez.

El coordinador d’EUPV, que ha ressaltat que ha sigut una reivindicació històrica des de les primeres eleccions, ha indicat la necessitat que la Llei Electoral Valenciana es convertisca en la Llei Reguladora de la Participació Política Valenciana i que continga tant els aspectes de la participació electoral com aquells que difereixen del vot com són la Iniciativa Legislativa Popular, els Consells Ciutadans, Referèndum, Pressupostos Participatius, Rendició de Comptes, Revocació dels Càrrecs, etc., alguns recollits en la Llei de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana aprovada en 2015, “però encara insuficient”.

Respecte a les formes de vot, el coordinador d’EUPV ha explicat que davant un sistema de llistes tancades i bloquejades, caldria estudiar la possibilitat d’un sistema de llistes desbloquejades, semblat al que existeix en alguns països del nostre entorn. Així mateix, també ha posat l’accent en la necessitat de dotar-se de mecanismes legals que eviten el transfuguisme, com que la condició de trànsfuga comporte la pèrdua de l’acta del càrrec públic.

En definitiva, “des d’EUPV volem continuar treballant per a millorar la democràcia i l’autogovern del País Valencià, per a garantir que el poble valencià avance en drets i llibertats, en sobirania política i econòmica, i elimine tot tipus de discriminació i desigualtat social, cultural, política i econòmica, és a dir, un País Valencià millor i més just i solidari”, ha conclòs.

Related Articles

Back to top button