Albiol denuncia que el govern central viola la Carta Europea de les Llengües Regionals

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol denuncia que “el Govern central, amb el seu recurs contenciós administratiu contra el decret que prioritza el valencià a l’administració autonòmica, està violant la Carta Europea de les Llengües Regionals que el propi Estat espanyol va ratificar l’any 2001”. Albiol recorda que ratificant la Carta el govern de Madrid es comprometia a facilitar l’ús oral i escrit de les llengües regionals o minoritàries en la vida pública i en la vida privada; mantindre i desenvolupar relacions entre els grups que usen una llengua regional i altres grups del mateix Estat que parlen una llengua idèntica o semblant; eliminar restriccions o dificultats respecte a l’ús d’una llengua regional o minoritària; i fins i tot a fomentar la comprensió mútua entre grups lingüístics. “Amb el recurs contra el decret de la Generalitat Valenciana, el govern del PP vulnera d’un colp molts dels punts d’aquesta Carta, que fins i tot en ser ratificada reconeixia la unitat de la nostra llengua”.

Per a la portaveu d’Esquerra Unida a Brussel·les, “no ens estranyem quan el PP valencià fa un ús polític mesquí de la llengua, per intentar captar vots de la dreta blavera. Per això, si volen passar-se la vida presentant recursos contra la unitat de la nostra llengua, poden continuar fent-ho i perdent-los sistemàticament com ha ocorregut amb desenes de sentències. Ara bé, que el govern central instrumentalitze els seus recursos per fer propaganda partidista acientífica, i a més violant una carta internacional signada per tots els estats membres de la UE, suposa un greu atac a les institucions. No només a les valencianes, i a la pròpia comunitat lingüística catalanoparlant, sinó al propi Estat espanyol en la mesura que atempta contra una Carta que implica un compromís internacional”.

Albiol avança a més que denunciarà el cas davant l’intergrup de Llengües Minoritzades del Parlament Europeu per a donar a conèixer aquest greu incompliment de la Carta Europea: “Sabem que el PP mai defensarà la nostra llengua, perquè senten aversió per tot allò que referme la nostra cultura pròpia. Però, vulga o no, ha de respectar els tractats signats i ratificats per l’Estat espanyol. I, vulga o no, ens ha de respectar a les valencianes i els valencians”.
Nota: teniu a la vostra disposició un arxiu d’àudio amb declaracions de Marina Albiol. Podeu descarregar-lo des del següent enllaç:
https://soundcloud.com/iueuropa/20170727-recurs-decret-llengua

Related Articles

Back to top button