EUPV presenta mocions en tots els ajuntaments del País Valencià en defensa de la Filosofia com a matèria específica obligatòria

Rodríguez: “Els seus continguts treballen competències com la capacitat argumentativa o l’anàlisi profund dels textos fonamentals per a formar persones reflexives”

El coordinador general d’EUPV, David Rodríguez, ha anunciat hui que els i les regidores de la formació d’esquerres dels diferents ajuntaments del País Valencià presentaran una moció en la qual sol·liciten que els diferents Consistoris insten al Consell a garantir l’assignatura de la Filosofia com a matèria específica obligatòria sense que vaja en detriment d’altres matèries, perquè siga matèria obligatòria en quart de l’ESO i en segon de Batxillerat, així com que s’exigisca al Govern Valencià que negocie amb la comunitat educativa abans de setembre. 

Rodríguez ha apuntat que com a conseqüència de la implantació de la LOMQE s’han perdut dues de les tres assignatures comuns que es venien impartint en Filosofia fins ara o, fins i tot fins a quatre, si comptem amb la desapareguda Educació per a la Ciutadania. A açò li afegim una alternativa a la Religió, l’anomenada Valors Ètics, que adscrita al departament de filosofia també pot ser impartida per Geografia i Història. “Tot açò suposa que la Filosofia, que ha sigut històricament fonamental en el nostre sistema educatiu, pateix la major retallada infringida des que van començar les reformes i contrareformes amb la LOGSE en 1990 i que va a suposar la reducció de més del 60 per cent de les hores lectives”, ha afirmat.

La comunitat educativa al complet (pares, mares, alumnat, professorat i sindicats) donen suport al fet que la Filosofia siga una assignatura obligatòria en l’educació valenciana. A més, PP, C’s, PSOE, Compromís i Podem, van aprovar una resolució en les Corts reclamant a la Conselleria d’Educació que fora obligatòria aquesta assignatura en quart i segón de Batxillerat, no obstant açò, “la Conselleria no té previst fer gens per al curs 2017/18”.

El coordinador de la formació d’esquerres també ha argumentat que Catalunya, Andalusia, Astúries, Extremadura, Aragó, Cantàbria, Balears, La Rioja i Murcia han protegit la matèria en els seus currículums. Per contra, “en el País Valencià han augmentat les hores de Filosofia en primer però, a canvi, han llevat l’obligatorietat en segon”.

Els professors de la Xarxa Estatal de Filosofia, que coordina a totes les associacions, fundacions i institucions docents relacionades amb l’exercici de la professió filosòfica, insisteixen que el més preocupant és que l’assignatura està quedant marginada a marxes forçades en un context de pèrdua d’interès generalitzat per les Humanitats i en les quals es tendeix a agrupar les diferents àrees de coneixement per a optimitzar la gestió.

“Reclamen la necessitat de la Història de la Filosofia, no solament pels continguts sinó perquè competències com la capacitat argumentativa o l’anàlisi profunda dels textos no es desenvolupen tant en altres assignatures com en aquesta”, ha dit Rodríguez, qui ha insistit en la urgència d’un sistema educatiu que forme ciutadans crítics. “El Govern Valencià (Compromís i PSOE) porta dos anys en el govern i encara no ha fet gens per a revertir els efectes perversos de la LOMQE del PP contra la Filosofia”, ha conclòs.

Related Articles

Back to top button