Marina Albiol insta al Consell a promoure un front comú contra el CETA en defensa del camp valencià

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol ha fet una crida “al Consell i també als diputats i diputades del País Valencià, independentment del seu color polític, per establir un front comú a Madrid davant la votació al Congrés sobre el tractat comercial de la UE amb el Canadà”, conegut com a CETA, “ja que posa en greu risc la pervivència del nostre àmbit agrari i ramader”. Per a Albiol, “al camp valencià se li acumulen les males notícies: només fa uns dies coneixíem que han quedat fora de les ajudes de la Política Agrària Comuna (PAC) vora 30.000 productors, un terç dels agricultors valencians que es podien beneficiar dels ajuts; portem mesos escoltant els problemes que als cítrics els ha causat el conveni amb Sudàfrica; i ara sembla que la pitjor amenaça contra el model d’agricultura sostenible i centrada en allò local es farà efectiva amb la signatura d’un CETA que obrirà la porta a una agroindústria d’aliments transgènics, carn hormonada i aus desinfectades amb clor”.

Per a Albiol, “cap representant polític pot arrogar-se la defensa del nostre camp mentre vota a favor de la signatura del CETA”, tot recordant que els principals sindicats i col·lectius agraris “s’oposen fermament a la signatura del conveni amb el Canadà”. La portaveu d’EU a l’Eurocambra subratlla a més que “el model de producció pluriespecífica centrada en allò local, arrelada al territori, amb treball familiar, sistemes cooperativistes i significativa quota d’elaboració ecològica representa l’única fórmula sostenible i de futur. En canvi, el model de produccions intensives, monoespecífiques, reduïda mà d’obra i alta tecnologització dels processos, utilització massiva de productes químics i pesticides i allunyada dels centres de consum, és precisament la fórmula que promou el CETA”. En aquesta línia, demana als responsables del Consell “que es pregunten si aquest model ens convé també de cara al desenvolupament del País Valencià durant les pròximes dècades. Els convide a fer una reflexió sobre la sostenibilitat del nostre territori, sobre els recursos disponibles, i sobre com afectarà el canvi climàtic al País Valencià en 10 o potser 20 anys si abandonem l’agricultura i la ramaderia i impulsem un model agroindustrial. ¿Realment ens convé el CETA, a les valencianes i els valencians?¿O, potser, només convé a les elits?”, es pregunta Albiol, remarcant que “no de bades són les principals corporacions internacionals les que expressen el seu recolzament al CETA, un tractat comercial que en realitat promou un comerç privilegiat per a les empreses multinacionals”.

La portaveu d’EU a Brussel·les finalment ha fet una crida a les mobilitzacions previstes per als propers dies 2 i 3 de juny a escala estatal: “Els col·lectius contra el CETA de diferents comarques ja han organitzat autobusos des de Castelló, València i Alacant, i continuarem lluitant per impedir la ratificació d’aquest tractat i la pervivència d’un model agrícola i ramader sostenible”.

 

Nota: us fem arribar un arxiu d’àudio amb declaracions de Marina Albiol. El podeu descarregar al següent enllaç:

https://soundcloud.com/iueuropa/20170525-ceta-pv

Related Articles

Back to top button