El Govern central confirma a EUPV la continuïtat de la Subestació de Patraix en considerar-la “necessària per a la qualitat i seguretat de subministrament en la zona”

Sixto: “Aquesta instal·lació segueix operativa per la nul·la voluntat de les diferents administracions implicades en el seu trasllat”

El diputat d’EUPV en el Congrés dels Diputats, Ricardo Sixto, ha denunciat hui la nul·la voluntat i incapacitat de les diferents administracions implicades en el trasllat de la Subestació Elèctrica de Patraix amb motiu de la celebració, aquesta vesprada, d’una nova concentració a les portes d’aquesta instal·lació per a recordar el desè aniversari de l’explosió que es va produir en la mateixa i reclamar la seua ubicació fora del casc urbà. Sixto, que estarà present en la mateixa juntament amb la coordinadora d’EUPV-València, Rosa Albert, ha anunciat que el passat mes d’abril el Govern central va respondre a una bateria de preguntes plantejades per EUPV fa mesos després de les notícies aparegudes en les quals s’afirmava que el seu trasllat no es produiria fins a 2022.

Segons ha manifestat el diputat valencià, “resulta molt esclaridor que en la pròpia resposta l’Executiu del PP afirme que la continuïtat de la subestació de Patraix és necessària per a mantenir la qualitat i seguretat de subministrament en la zona i que, addicionalment, el desenvolupament de la xarxa de 220 kV a l’entorn de València cabdal és necessari a causa de la saturació de la xarxa de distribució i l’elevada demanda observada i prevista en la zona”.

Així mateix, en dit escrit s’indica que no s’han rebut per part de la Comunitat Autònoma ni d’altres agents al·legacions ni sol·licituds al trasllat de la subestació de Patraix, ni en la fase de proposta inicial ni posteriorment en les al·legacions rebudes a l’Informe de Sostenibilitat Ambiental.

“A què estan jugant les diferents administracions implicades? Com és possible que es permeta que una subestació elèctrica d’aquestes característiques seguisca funcionant quan manca de llicència municipal i compta amb una sentència a favor de 7 de gener de 2015 del TSJCV?”, s’ha preguntat Sixto, qui ha recordat que va ser arran d’una aparatosa explosió en 2007 quan es van disparar les alarmes i es van atendre les reivindicacions dels veïns que portaven anys alertant del risc de tenir una instal·lació elèctrica d’aqueixes característiques prop dels seus habitatges.

El diputat d’EUPV en el Congrés dels Diputats també ha explicat que el passat mes de setembre va registrar una sol·licitud de compareixença en la Comissió d’Indústria, Energia i Turisme del president de Xarxa Elèctrica Espanyola perquè explique els motius pels quals s’ajorna el trasllat de la subestació elèctrica de Patraix en eliminar-se la nova estació soterrada de la planificació d’instal·lacions elèctriques. “Vuit mesos després encara estem a l’espera i molt ens temem que no es produïsca la mateixa i evitar deixar en evidència la nefasta gestió del Govern central”, ha dit.

Per la seua banda, la coordinadora d’EUPV-València, Rosa Albert, ha recordat que la sentència de 2015 va anul·lar l’acord municipal de l’Ajuntament de València que atorgava llicència d’activitat innòcua a aquesta subestació, desestimant el recurs interposat tant pel propi Ajuntament, com per Iberdrola i Xarxa Elèctrica Espanyola. “Aquesta sentència hauria de posar el punt i final a la subestació elèctrica de Patraix complint així les reivindicacions que al llarg d’una dècada els veïns i veïnes i la Plataforma pel Tancament han vingut reclamant i, no obstant açò, la qual cosa es pretén fer ara és perpetuar-la en el temps”, ha conclòs.

Related Articles

Back to top button