Unides Podem – Esquerra Unida fiscalitza els projectes d’instal·lació de mega parcs fotovoltaics i eòlics en Les Corts Valencianes i al Parlament Europeu

El grup parlamentari d’Unides Podem – Esquerra Unida treballa conjuntament amb el Grup de l’Esquerra al Parlament Europeu per a fiscalitzar el ‘Pla Solar’ que s’aplica al territori valencià. El treball conjunt entre les institucions valencianes i europees pretén frenar l’impacte ambiental dels mega projectes fotovoltaics i eòlics al País Valencià, i dotar de competències els ajuntaments per a ordenar i protegir el seu territori.

El grup parlamentari d’Unides Podem – Esquerra Unida inicia una sèrie d’accions a les institucions valencianes i europees per a fiscalitzar la instal·lació de mega plantes fotovoltaiques i eòliques al País Valencià. Aquest treball, que pretén evitar abusos al territori, l’encapçalen la diputada i portaveu adjunta a les Corts Valencianes, Estefania Blanes, i Manu Pineda, diputat de l’Esquerra al Parlament Europeu (GUE/NGL).

Ambdós representants es mostren a favor que hi haja un canvi en el model energètic, i una transformació que camine cap a les energies verdes i renovables, però “no a qualsevol preu”, emfatitza Manu Pineda. D’aquesta forma, el diputat al parlament europeu afirma que “les renovables no poden ser l’excusa per a que les multinacionals no respecten directrius europees i recomanacions en matèria d’energia i protecció de la natura”. Per això “hem apel·lat a la Comissió sobre aquest tema”, presentant una sèrie de preguntes amb sol·licitud de resposta escrita. Pineda mostra el seu “suport a les companyes d’Unides Podem – Esquerra Unida, que han llançat una campanya per a modificar el Drecret aprovat en 2020, el qual entenem que és massa permissiu amb la instal·lació de parcs fotovoltaics i deixa desprotegits els ajuntaments”.

Aquest treball col·laboratiu de fiscalització vetla pel compliment de les normatives i recomanacions europees sobre energia i protecció de la natura, i reivindica una ubicació racional per a  este tipus d’instal·lacions atenent les mesures adequades o les potències màximes permeses de les plantes. A banda, el diputat del grup parlamentari de l’Esquerra al Parlament Europeu (GUE/NGL) pregunta a la Comissió si farà recomanacions a la Generalitat Valenciana per a modificar l’alta permissivitat amb que compten aquests projectes, que poden afectar espais protegits, i dotar els ajuntaments de major poder de decisió sobre el seu territori.

Des de l’àmbit autonòmic, el grup parlamentari d’Unides Podem – Esquerra Unida també treballa en la fiscalització de l’aplicació del Decret -Llei 14/2020, de 7 d’agost, del Consell, i ha enregistrat diverses preguntes i sol·licituds d’informació a les Corts Valencianes amb l’objectiu de controlar el nombre de sol·licituds de DIC (Declaracions d’Interés Comunitari), l’estat de tramitació en què es troben i el detall de cadascun dels projectes. També es fiscalitza la possible existència de fragmentació en les sol·licituds d’aquests projectes, per eludir l’avaluació estatal, i si alguna zona mediambientalment valuosa podria veure’s afectada per les sol·licituds DIC presentades.

En aquest sentit, la diputada i portaveu adjunta d’Unides Podem – Esquerra Unida, Estefania Blanes, manté un contacte constant amb els representants municipals d’alguns municipis afectats pels projectes d’instal·lació d’aquest tipus de macro parcs fotovoltaics, com és el cas de Chiva, a la Foia de Bunyol, o Aiora, al a Vall de Cofrents.

A més, Blanes manifesta el seu suport a les concentracions i manifestacions convocades per la Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Energies Renovables que s’han produït durant els últims dies a una vintena de municipis en tot el País Valencià, en protesta per la ubicació on es pretenen instal·lar les plantes fotovoltaiques.

Related Articles

Back to top button