Adéu Julio, adéu mestre: seguim el teu exemple de lluita

Adéu Julio, adéu mestre: seguim el teu exemple de lluita

Hui 16 de maig de 2020 ha mort un referent sense comparació de l’esquerra espanyola. Una persona coherent i íntegra. Un mestre, un lluitador. Un company, un camarada.

Julio Anguita va ser coordinador general d’Izquierda Unida entre els anys 1989 i 2000 i secretari general de PCE. A més, va ser alcalde de Còrdova i diputat al Parlament Andalús i al Congrés dels Diputats.

Com a fundador d’Esquerra Unida, va ser un ferm defensor de la unitat de l’esquerra transformadora en base a acords programàtics per millorar la vida de la classe treballadora. Amb la mateixa fermesa va criticar, amb la major autoritat, la corrupció de les elits i les polítiques que acabarien buidant de democràcia i sobirania al nostre Estat.

Va patir com poques persones els atacs inmisericordes del poder. La seua salut va anar debilitant-se fins al punt de patir diversos infarts que el van obligar a apartar-se de la primera línia política. Va tornar al seu treball de mestre, renunciant amb menyspreu a tots els privilegis possibles. Va demostrar que es pot lluitar contra el poder i eixir-ne èticament indemne. La seua coherència i la seua integritat conformen una trajectòria exemplar que és ja un capital polític incalculable, no només de present, sinó també de futur.

Els seus discursos i els seus escrits ocupen un lloc privilegiat en el patrimoni de l’esquerra espanyola, per la seua clarividència a l’hora d’avançar-se als temps i per la seua capacitat pedagògica: del Tractat de Maastricht a la irrupció del 15-M. El ‘gran discurs antisistema’ que va donar al costat de Saramago o el míting de la festa del PCE el 1996, en el qual ja assenyalava la ruptura del pacte constitucional per part de les elits, seran alguns dels discursos més estudiats en la història de l’Estat espanyol.

Hui se’n va un gegant de la política. Un defensor de la classe treballadora i de la seua necessària unitat. Un home incorruptible que, en un sistema corrupte, va fer dels principis una de les armes més poderoses.

Des d’Esquerra Unida del País Valencià hem enviat una ofrena floral com a condol a l’Ajuntament de Còrdova amb el següent missatge:

“Sempre coherents. Sempre honestos. Cap a la societat comunista que tu ens ensenyares a estimar”. En nom de la militància d’Esquerra Unida PV.

Seguim lluitant, company, camarada Julio.

Related Articles

Back to top button