Esquerra Unida demana al Congrés una nova declaració d’impacte ambiental per a l’ampliació del Port de València

 

Roser Maestro: “Al Port de València tenim una bona oportunitat de demostrar que el govern central realment actua contra el canvi climàtic”

Rosa Albert: “Seguirem exigint que es replantege l’ampliació del port buscant solucions més sostenibles i adients a les condicions mediambientals i climàtiques actuals”

La diputada d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) al Congrés dels Diputats, Roser Maestro, ha traslladat en una pregunta al Govern la necessitat d’elaborar na nova declaració d’impacte ambiental (DIA) per a l’ampliació del Port de València. En paraules de Maestro, “estem davant d’un projecte que pot posar en risc el medi ambient, la seguretat i la salut de molts ciutadans i ciutadanes de València i altres localitats de l’Horta, i el que no es pot tolerar és que un projecte així s’execute sense els informes pertinents i més adequats per oferir totes les garanties. Volem que el govern ens done una resposta clara a nosaltres i als milers de ciutadans i ciutadanes el futur dels quals pot dependre de les condicions d’aquesta DIA”.

Maestro trasllada la pregunta al govern central després que tant l’executiva d’EUPV com diferents col·lectius locals i comarcals d’Esquerra Unida s’hagen posicionat clarament en contra de l’ampliació del port sense elaborar abans una DIA actualitzada als canvis que s’incorporen al projecte. En aquest sentit, la coordinadora d’EUPV a València ciutat, Rosa Albert, subratlla que “malgrat la indefinició del govern local, des d’Esquerra Unida continuem defensant la nostra postura inicial, que no és altra que la dels col·lectius ecologistes i veïnals que integren la Comissió Ciutat-Port. Per tant, seguirem exigint que es replantege l’ampliació del port buscant solucions més sostenibles i adients a les condicions mediambientals i climàtiques actuals, i per tant que no causen perjudici sobre la qualitat de vida de la ciutadania ni sobre l’entorn socioeconòmic del port”. Cal recordar, en aquest sentit, que EUPV ja ha manifestat la seua oposició al projecte d’ampliació tant a les Corts Valencianes, expressada per la diputada Estefania Blanes, com també ha traslladat la qüestió al Parlament Europeu, ja que l’actuació podria vulnerar directives comunitàries.

En el seu escrit al Congrés, Roser Maestro esmenta els importants canvis que s’introdueixen al projecte d’ampliació actual respecte al de 2007, sobre el qual es va fer l’estudi d’impacte ambiental: “No es pot pretendre que una DIA que es va elaborar fa més d’una dècada, amb un projecte que contemplava un volum de dragat 14 vegades inferior, siga encara vigent per a l’actuació que impulsa ara l’Autoritat Portuària. Però encara es pot pretendre menys que les condicions climàtiques i ambientals actuals siguen les mateixes que s’havien d’atendre el 2007. El Govern ha declarat l’emergència climàtica i ambiental, i per tant aquesta declaració s’hauria de traduir en mesures reals i efectives per no seguir causant danys al territori: al Port de València tenim una bona oportunitat de demostrar que el govern realment actua contra el canvi climàtic”.

Related Articles

Back to top button