Esquerra Unida reclama que les fases de desescalada s’apliquen al País Valencià atenent a zones geogràfiques no provincials

 

Estefania Blanes: “Tenim molts casos concrets de relacions comercials i socials entre comarques de diferents províncies, i fins i tot adscripció a serveis que superen els límits interprovincials”

La diputada d’EUPV i síndica adjunta del grup d’Unides Podem a les Corts Valencianes, Estefania Blanes, ha reclamat en nom de l’executiva d’Esquerra Unida tant al govern estatal com a l’autonòmic “que la implantació de les diferents fases previstes en les mesures per a la desescalada de la Covid-19 al País Valencià s’apliquen atenent a zones geogràfiques que no siguen les estrictament provincials”. 

Blanes s’ha fet ressò de peticions que ja han arribat a la direcció d’EUPV per part de diferents col·lectius locals i comarcals de tot el territori: “Entenem perfectament que per a determinades zones de l’Estat la distribució provincial de les mesures siga l’òptima; però tothom ha d’entendre que a altres territoris, entre ells el País Valencià, aquesta delimitació provincial no té massa sentit a moltes zones, com ja han assenyalat responsables del Consell apuntant a la possibilitat de no cenyir-nos als límits provincials estrictes. Tenim des de poblacions adscrites a centres hospitalaris situats a una altra província, fins a centres de dia que presten atenció a poblacions de 2 províncies diferents, o determinats eixos d’activitat comercial i econòmica que sobrepassen les limitacions geogràfiques de la província i fins i tot de les comarques”.

Davant aquesta pluralitat, Esquerra Unida planteja “la necessitat d’adaptar les mesures a prendre a determinades àrees geogràfiques atenent a trets demogràfics, socioeconòmics i d’atenció dels serveis públics, especialment els sanitaris. No resulta massa lògic que les mesures que s’implanten a poblacions rurals d’interior tinguen en compte l’evolució de les dades a les grans urbs costaneres, per exemple. O que localitats veïnes i amb forts lligams de tot tipus que estiguen dividides per una ratlla a un mapa provincial queden totalment aïllades entre elles, amb el perjudici que això pot provocar per a la població”.

Blanes indica que EUPV ja esta recollint una sèrie de casos concrets que traslladarà tant al govern valencià com a l’executiu central mitjançant els seus responsables institucionals: “El debat territorial fa temps que hauria d’haver estat abordat al País Valencià. Ara no és el moment de fer-lo, perquè les prioritats són altres, però hem de tindre’l en compte seriosament per al futur, perquè s’ha de millorar l’ordenació geogràfica precisament per estalviar-se problemes en casos concrets i urgents”.

Related Articles

Back to top button