Esquerra Unida reclama a la Comissió Europea un informe per activar la clàusula de salvaguarda per als cítrics valencians

Sira Rego: “Europa ha d’establir l’obligatorietat de realitzar estudis d’impacte abans de signar qualsevol tractat internacional”

 

La diputada d’Izquierda Unida a l’Europarlament, Sira Rego, ha reclamat a la Comissió Europea un informe sobre l’activació de la clàusula de salvaguarda per al sector cítric valencià, així com un estudi sobre l’impacte econòmic i la desprotecció dels agricultors valencians “que s’han vist obligats a fer front a una injusta situació de desigualtat de tracte degut a l’origen dels productes que arriben als nostres mercats gràcies als tractats internacionals que signen les autoritats europees”.

Rego va reclamar aquests informes durant el debat a la Comissió de Peticions de l’eurocambra d’una queixa presentada per un llaurador valencià a títol personal, que reclamava a la Comissió Europea una defensa més ferma dels productes locals. Davant la postura expressada al propi debat pel representant de la Comissió Europea, que atribuïa la crisi del sector citrícola a problemes d’organització sectorial i no a l’entrada de productes sudafricans, l’eurodiputada d’IU remarcava que “precisament aquesta petició és un exemple concret i real de com afecten els tractats internacionals de lliure comerç als petits i mitjans productors, a les persones”. Davant aquesta realitat, Sira Rego exigia accions concretes per a frenar els desavantatges a què fa front el sector: “Deu activar-se la clàusula de salvaguarda; s’ha d’actuar ja per posar fi a la desigualtat de tracte que pateixen els productors locals amb respecte als forans; s’ha d’establir l’obligatorietat de realitzar un estudi previ i un estudi d’impacte abans de signar qualsevol tractat internacional; i també s’ha de reforçar la comunicació en l’etiquetatge al voltant de l’origen dels productes i els tractaments fitosanitaris que reben”.

La Comissió va decidir mantindre oberta la petició per continuar estudiant possibles mesures: “A partir d’ara seguirem treballant el tema en la feina interna de la comissió, sense perdre de vista mai que tots els tractats de lliure comerç que signa la UE es basen en afavorir les grans multinacionals en detriment dels xicotets i mitjans productors. Ho estem patint al sector citrícola, però de ben segur ho comprovarem en altres àrees productives més prompte que tard. És necessari, com sempre hem insistit, lluitar tant als carrers com a les institucions per frenar aquesta política comercial que ens porta a la ruïna”.

Related Articles

Back to top button