EUPV denuncia a Brussel·les que l’Autoritat Portuària de València veta el dret d’accés a la informació de la ciutadania

Marta Martín: “La normativa europea estableix que la informació mediambiental ha d’estar a l’abast de la ciutadania, i a la Comissió Ciutat-Port se li ha impedit accedir a documents importants en un assumpte tan transcendental com l’ampliació del port”

 

Esquerra Unida del País Valencià ha traslladat a la Comissió Europea el possible incompliment de la normativa europea d’accés de la ciutadania a la informació mediambiental per part de l’Autoritat Portuària de València, en haver impedit que la Comissió Ciutat-Port consultara documents relacionats amb el projecte d’ampliació del port. Tal i com expressa l’assistent local de l’Europarlament i regidora d’Alboraia Marta Martín, “el Conveni d’Aarhus, subscrit per tots els estats membres de la Unió, garanteix l’accés de la ciutadania a la informació, participació en la presa de decisions i accés a la justícia en matèria de medi ambient, i es dóna el cas que la Comissió Ciutat-Port ha denunciat recentment que, transcorregut el període per poder presentar al·legacions, l’Autoritat Portuària els ha denegat l’accés a una part important de la documentació relacionada amb el projecte d’ampliació del port. Entenem que s’està produint una vulneració clara dels drets de la ciutadania, i volem posar-ho en coneixement de les autoritats europees perquè les valencianes i els valencians ens juguem molt en aquesta ampliació del port”.

Hui mateix els eurodiputats d’Izquierda Unida Sira Rego i Manu Pineda han registrat formalment una pregunta a la Comissió Europea en què remarca l’esmentat incompliment del Conveni d’Aarhus, així com la possible vulneració de la Directiva 2003/4/CE relativa a l’accés públic a la informació mediambiental. El text, a més, remarca que el projecte actual es basa en un estudi d’impacte ambiental de fa quinze anys que no incloïa l’ampliació en més de 4 milions de metres cúbics de formigó que sí estan previstos ara en un projecte àmpliament modificat respecte al de 2006. Per tot això, Rego i Pineda inquireixen si la Comissió Europea instarà a l’APV a desenvolupar una nova Declaració d’Impacte Ambiental, i si advertirà de les possibles irregularitats que poden estar cometent-se en vetar l’accés de la societat civil a informació de rellevància: “L’impacte que pot suposar l’ampliació mereixeria tindre tota la cura possible, la màxima transparència i totes les vies de consulta, participació i consens de l’obra amb els col·lectius veïnals i socials implicats. No entenem aquesta postura opaca de l’Autoritat Portuària per tal de denegar l’accés a la totalitat de la informació del projecte. Si tan respectuosa és l’ampliació amb el medi ambient i amb l’entorn com els seus impulsors volen fer creure, no entenem per què neguen l’accés a la informació a qualsevol persona interessada, especialment si es tracta de veïnat afectat o d’entitats conservacionistes”, subratlla Martín.

L’assistent europarlamentària indica a més que “des d’Esquerra Unida continuarem treballant tant a les institucions com al carrer per impedir que uns canvis tan importants i transcendents per al futur de València i l’Horta puguen executar-se sense un estudi a fons de la seua idoneïtat mediambiental. No és possible que, en plena emergència climàtica, permetem el desenvolupament d’una obra d’aquestes característiques que, sense garanties suficients, pot provocar un impacte irreversible sobre el nostre territori”.

 

 

Related Articles

Back to top button