Saluda de Rosa Pérez a l’Homenatge al veïnat d’Alboraia repressaliat pel franquisme

Bona vesprada, amics i amigues:

Lamente moltíssim no poder acompanyar-vos en aquest acte tant emotiu i necessari que es celebra hui a la Casa de la Tia Visanteta, per a homenatjar el veïnat d’Alboraia que va ser perseguit i repressaliat per un règim criminal i genocida que va segrestar Espanya durant més de 40 anys.

M’agradaria estar amb vosaltres, ara i ací, per a poder oferir-vos tot el suport institucional a aquest acte de justícia, la realització del qual no sols fa d’Alboraia un poble millor, sinó que és exemple per a tots els valencians i les valencianes.

Vull donar les gràcies de tot cor als organitzadors d’aquest merescut homenatge a totes aquelles persones senzilles d’aquest municipi, les històries de les quals van romandre durant massa anys en el silenci i l’oblit més absoluts.

Fa uns dies vaig comparéixer a Les Corts i vaig emfatitzar que des del Consell cal que recuperem i posem en valor allò que hem sigut perquè ens sentim orgulloses, perquè, precisament, la nostra societat ha sigut en moltíssimes ocasions capdavantera del millor i ha marcat el rumb a altres.

Hi ha qui diu que mirar al passat és no voler avançar. Jo dic que «un poble que no coneix la seua història està condemnat a repetir-la». El Govern del Botànic i, especialment, la Conselleria de Qualitat Democràtica apostem decididament per no oblidar, per reforçar la memòria en les institucions i en la societat. I ho farem posant especial atenció a la nostra història més recent, perquè la memòria no obri ferides, la memòria les cicatritza i busca la forma de tancar-les per sempre. En la memòria no cap ni la venjança ni el rencor, perquè l’objectiu de la memòria és sempre positiu, de construcció, de cohesió.

Hem d’acabar amb el nostre dèficit democràtic, amb el deute pendent que tenim amb les persones que van patir la repressió més brutal per ser treballadores i sindicalistes, per tindre idees pròpies i per militar en partits polítics, per ser dones o valencianoparlants… per ser filles del poble, en definitiva.

Per això, en nom del govern valencià vull enviar el més humil i sincer reconeixement a totes les veïnes d’Alboraia homenatjades aquesta vesprada. Recuperant la vostra memòria, fem millor la nostra democràcia.

Rosa Pérez Garijo, consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Related Articles

Back to top button