Unides Podem Esquerra Unida implantarà mesures per a garantir un preu just als productes agrícoles

Unides Podem Esquerra Unida ha fet públiques les seues propostes per a atallar la crisi que viu el sector citrícola valencià que ve donant-se des de fa anys i s’ha acrescut en els últims per l’augment de les importacions de fruita i verdura de l’estranger. Així, la coalició exposa les mesures que pensa prendre des del govern a partir del 29 d’abril i ho fa un dia després de la manifestació convocada pel sector a València, a la qual van acudir els líders polítics de la formació.

La principal mesura és la creació d’una Llei de Preu Mínim en el Camp que assegure la rendibilitat de la producció agrícola en relació al tipus de cultiu, zona de plantació, cost de producció i de distribució. Aquesta mesura s’impulsarà tant des de les Corts com des del Congrés a través d’Unides Podem i del Parlament Europeu, amb la intenció de dur a terme una bateria de mesures que han de realitzar-se necessàriament en coordinació amb l’administració central, com l’activació de les clàusules de salvaguarda dels tractats europeus (per a paralitzar la importació de productes en competència deslleial), l’aplicació de les sancions per vulneració de la Llei de Cadena Alimentària o el reforç de les fronteres per a evitar l’entrada de productes fitosanitaris prohibits a Espanya.

D’altra banda, la coalició proposa destinar més recursos a la recerca i desenvolupament de l’agricultura tant pel que fa a cultius i plantacions, com a eines i productes per a avançar cap a un model més sostenible, eficient i rendible. Combinant això amb la riquesa del sòl i ajudes públiques per a un “reciclatge” més àgil, la formació assegura que el camp valencià podria tornar ràpidament a ser un motor econòmic com ho ha sigut fins fa poc. Unides Podem  Esquerra Unida també proposa aprofitar el marge d’aplicació de la PAC a nivell autonòmic per a dirigir-les a ocupació agrícola per a joves, dones del món rural i lluitar contra la despoblació.

Unides Podem Esquerra Unida també ha plantejat la problemàtica de l’estructura actual basada en el minifundi i que complica la capacitat de rendibilitzar les plantacions. Per a això planteja la necessitat de fomentar a través de cooperatives o associacions d’agricultors la unió de terres amb la finalitat de planificar i gestionar plantacions de més extensió i quantitat.

Finalment, la coalició vol acabar en aquesta legislatura amb la situació excepcional que viu el camp en matèria d’organització i participació, dotant-lo per primera vegada d’una estructura representativa i eleccions en el sector on participen sindicats, cooperatives i associacions. L’agricultura és l’únic sector socioeconòmic (al costat del militar) que no té en l’actualitat formes de participació pròpies.

Related Articles

Back to top button