Esquerra Unida posa en marxa les seues primàries per a triar els seus candidats a les eleccions generals

Ahir a les 12 hores va finalitzar el termini de presentació de candidatures i d’avals, amb una única candidatura per a les circumscripcions de Castelló i d’Alacant i dues per a la circumscripció de València.

L’avançament de la convocatòria d’eleccions generals per part del President del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha precipitat la posada en marxa de les primàries d’Esquerra Unida del País Valencià per a triar els seus candidats i les seues candidates al Congrés i al Senat.

Dues llistes s’han presentat a la circumscripció de València per a confrontar pel primer lloc al Congrés. Per una banda, la llista referenciada amb la candidatura d’Alberto Garzón a la Presidència del Govern, encapçalada per l’ex diputada autonòmica Esther López Barceló, i per altra banda, la llista “Fent Feminisme fem socialisme” encapçalada per Roser Maestro, actual regidora al municipi de Sagunt.

En canvi, s’ha presentat una única llista a la circumscripció de Castelló, encapçalada per Cristian Veses i Donet, que es referencia en la candidatura d’Alberto Garzón a la Presidència del Govern, així com una única llista a la circumscripció d’Alacant –també de l’equip del coordinador federal d’IU–, encapçalada per Iñaki Pérez Rico, actual regidor d’Elda.

D’altra banda, només les candidatures de l’equip de Garzón han presentat candidats al Senat. Així, es proposen els noms de Maria José Gómez Pimpollo per Alacant, Francisco Porcar per Castelló i Luis Escobar per València.

 

Un calendari exprés

D’acord amb el calendari aprovat, es podrà realitzar campanya electoral durant tres dies –del 2 al 4 de març–, i el procés de votació, on poden participar tant persones afiliades com simpatitzants, tindrà lloc la setmana que ve, de manera que abans de Falles la formació d’esquerres ja comptarà amb les persones que encapçalaran les tres candidatures d’EUPV. Concretament, la votació online tindrà lloc entre el 4 i el 9 de març fins les 16 hores i l’endemà, 10 de març, es podrà votar de manera presencial a les urnes que s’habiliten.

Finalment, el 16 de març es reunirà la Asamblea Política y Social d’IU, que serà l’encarregada de ratificar al candidat a la Presidència del Govern, Alberto Garzón, com a la resta de candidates i candidats, a més d’aprovar el programa electoral amb el que es concorrerà.

 

Referèndum sobre la confluència amb Podemos

Simultàniament a les primàries, l’afiliació i els simpatitzants d’Esquerra Unida estan cridats a ratificar en referèndum el preacord de confluència al qual ha arribat IU i Podemos per a repetir la fórmula Unidos Podemos. En cas que s’aprovara, la vencedora de les primàries a la circumscripció de València ocuparia el segon lloc de la candidatura conjunta al Congrés, mentre que Veses es situaria al segon lloc a la circumscripció de Castelló i Pérez Rico n’ocuparia el quart per Alacant.

Pel que fa al Senat, si finalment hi ha acord de coalició amb els morats, Pimpollo i Porcar anirien al segon lloc de la candidatura per Alacant i Castelló respectivament, mentre que Escobar es situaria al tercer lloc per València.

Related Articles

Back to top button