Esquerra Unida reivindica el seu paper “clau” en les polítiques de memòria

La diputada provincial de memòria històrica i coordinadora d’EUPV, Rosa Pérez Garijo, ha explicat aquest dimecres que “donada la incertesa del moment polític, per responsabilitat, no es sufragarà l’obertura de noves fosses i es destinaran els fons a finalitzar aquells projectes que ja estan en marxa”.

 

Pérez Garijo ha anunciat com a novetat la inclusió d’un nova línia de subvencions destinada a la recuperació del patrimoni bèl·lic, com són trinxeres i refugis. La vicepresidenta quarta ha aprofitat l’ocasió per a fer balanç de les polítiques memorialistes posades en marxa per la Diputació de València, “l’administració referent en aquest àmbit”.

 

La coordinadora general d’EUPV i diputada de memòria històrica de la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo, ha ofert aquest dimecres una roda de premsa per a explicar els canvis en les subvencions d’en aquest apartat per a 2019 i fer un balanç de tot l’aconseguit durant els 4 anys de legislatura.

 

Pérez Garijo ha afirmat que la Delegació de Memòria Històrica “ha sigut referent en polítiques de memòria i ha sigut la primera administració pública que ha estat exhumant fosses en el nostre territori”. Ha destacat la importància de no quedar-se només en l’exhumació sinó en la necessitat d’aconseguir la identificació de les restes mortals perquè “per fi els familiars, després de molts anys, puguen recuperar els cossos de les seues famílies”.

 

S’ha volgut incidir que els últims pressupostos de la legislatura, per “una qüestió de responsabilitat”, no poden anar destinats a subvencionar les primeres fases, destinades a l’exhumació, perquè significaria que els cossos es podrien quedar sense ser identificats. Per tant, es prioritzarà la segona fase, que servisca per a identificar els cossos ja exhumats. Al seu torn, ha afirmat Rosa Pérez Garijo, que “es continuarà subvencionant la retirada de vestigis franquistes, el donar valor als llocs de la memòria i, com a novetat, la recuperació del patrimoni bèl·lic, incloent la restauració de trinxeres o de refugis”.

 

750 cossos de repressaliats recuperats

 

L’acte també ha servit per a reivindicar tot l’aconseguit durant aquests quatre anys. La vicepresidenta quarta ha posat en valor els fons destinats a l’exhumació i identificació de repressaliats, 1.138.783,37 d’euros entre 2016 i 2018, que han servit per a exhumar 441 cossos. Un nombre que podria arribar als 750 en acabar la Legislatura.

 

Altres activitats destacables han sigut  la realització i difusió del documental “Fills del silenci”, que s’ha repartit per centres públics de batxillerat del País Valencià. S’ha posat en marxa la web http://memoriahistorica.dival.es/ com a element de difusió del concepte i implicacions de la Memòria Històrica.

 

També s’ha creat el document “La nostra memòria, arxiu d’història oral”, amb entrevistes a repressaliats de diferent tipus i moments històrics. S’ha iniciat el  projecte “La memòria a la biblioteca”, que  suposa el repartiment gratuït entre biblioteques públiques i centres de lectura municipal de títols triats sobre aquesta temàtica. També, en 2018, s’ha realitzat el primer curs de formació en matèria de memòria històrica per a polítics municipals. Son només part dels assoliments que ha aconseguit aquesta Delegació durant aquests 4 anys.

 

És necessari posar en valor la figura de Rosa Pérez Garijo (com a diputada per la memòria) i de la formació Esquerra Unida, que ha aprofitat aquests 4 anys en la Diputació de València per a convertir-se  en referent en polítiques memorialistes. Polítiques que, segons el parer de la coordinadora general d’EUPV, “desgraciadament s’han fet molts anys després de finalitzar la dictadura” però que esperen que hi haja una continuïtat i que no quede com “una faena aïllada en 4 anys de la història” sinó que és necessari “avançar molt més perquè queda molt treball per fer encara en memòria, en justícia, i en reparació”.

 

Related Articles

Back to top button