Esquerra Unida denuncia a Brussel·les l’increment dels accidents laborals i exigeix més inspectors

L’eurodiputada d’Esquerra Unida Marina Albiol ha denunciat davant la Comissió Europea l’increment “alarmant” dels accidents laborals al País Valencià durant els últims anys, especialment en el capítol dels accidents mortals: “Des que es va posar en marxa la reforma laboral que van dictar les pròpies institucions europees, s’està produint un increment de les persones que perden la vida a la feina”.

En una pregunta escrita adreçada a la Comissió, Albiol remarca la contradicció que suposa que “les conseqüències de les polítiques que impulsen les institucions europees vulneren els principis que recull el propi Tractat de Funcionament de la Unió Europea, la Carta Social Europea i la Carta Comunitària dels Drets Socials Fonamentals dels Treballadors, en el sentit de que els Estats i la Unió han de garantir les condicions més segures per a les treballadores i els treballadors”. Per a Marina Albiol, “els darrers anys s’està produint un constant increment de la sinistralitat al País Valencià, i el govern central i les autoritats europees fan cara compungida mentre miren cap a una altra banda”.

Albiol reflecteix en la seua pregunta l’increment de les xifres registrades pel Ministeri de Treball: el 2018 es va tancar amb un total de 55.569 accidents laborals, mentre que el 2017 van ser 52.937. No obstant, l’eurodiputada incideix en l’increment d’accidents mortals: “El sindicats ja van alertar el 2017 de l’increment d’accidents mortals al País Valencià, quan van créixer de 59 el 2016 a 67 el 2017; i en 2018 s’han incrementat encara més, passant d’aquelles 67 víctimes de 2017 a les 87 de l’any passat. Creiem sincerament que si els governs central o autonòmic són incapaços de frenar aquesta tendència, les autoritats europees han de fer valdre els drets fonamentals de les persones”.

Per a l’eurodiputada d’Esquerra Unida, “quan alertàvem dels efectes de la reforma laboral impulsada des d’Europa i executada pel govern central, apuntàvem a aquestes conseqüències que ara ens donen la raó: més pobresa, més temporalitat, menys drets laborals, més precarietat i més accidents. Les polítiques europees, ara qualsevol ho pot comprovar, atempten contra la salut i la seguretat de les persones”.

 

Més inspectors

Per la seua banda, la coordinadora general d’EUPV Rosa Pérez Garijo exigeix al Ministeri de Treball que incremente el nombre d’inspectors laborals: “És una autèntica vergonya que portem dos anys d’increments de la sinistralitat laboral i l’Administració no siga capaç d’actuar per frenar aquesta tendència. Actualment hi ha poc més de 70 inspectors per a tot el territori valencià, una xifra escandalosa que posa els pèls de punta, i més pensant que una persona mor en accident de treball cada quatre dies al País Valencià. El Ministeri de Treball ha de posar en marxa un pla de xoc contra aquesta tendència, i el Consell exigir amb contundència tots els mitjans necessaris per posar fi a la situació i revertir aquesta realitat”.

Related Articles

Back to top button