Marina Albiol denuncia possibles incompliments de normativa europea en la contaminació del Grau de Castelló

Albiol: “Hem demanat a les autoritats europees que intervinguen davant els incompliments per part dels governs local i autonòmic”

L’eurodiputada d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) Marina Albiol ha explicat en roda de premsa hui a Brussel·les que “després de diverses reunions de la plataforma Frenem la Contaminació del Grau de Castelló amb responsables d’institucions europees, creiem que s’estan incomplint directives europees de control de la contaminació al polígon industrial del Serrallo i al Port de Castelló”.

Després de que representants de Frenem la Contaminació hagen acudit a Brussel·les per a, durant dues jornades, mantindre una sèrie de contactes de treball amb eurodiputats i tècnics de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, la principal conclusió a la qual s’ha arribat “apunta a que existeixen aspectes importants que no estan sent gestionats adequadament”; entre ells, subratlla Albiol, “el fet que els mesuradors de la contaminació estiguen situats lluny de les zones residencials, que no es contemplen les males olors que afecten a la població com un problema mediambiental, o les condicions en què s’emmagatzemen els granels al port, sense cobriment i escampant-se per la zona cada vegada que bufa el vent”.

L’eurodiputada d’EUPV ha anunciat que reclamarà una missió d’europarlamentaris al Grau de Castelló per visitar el polígon del Serrallo i el port, “per a què puguen conèixer in situ el problema i puguen comprovar si s’estan complint o no les normatives”. En aquest sentit, recorda que “tal com ens han assenyalat els representants de la Comissió Europea, són els governs locals, tant l’Ajuntament com Conselleria, els encarregats de fer complir les directives europees, de forma que han d’assumir les seues responsabilitats i donar resposta davant tot allò que no es faça adequadament”.

Tant Albiol com les representants de la plataforma també han anunciat que reclamaran a la Generalitat Valenciana “que revise els permisos que s’atorguen a les empreses per a efectuar les seues emissions. Les males olors procedents de les indústries del Serrallo afecten a la vida diària dels habitants del Grau, i aquesta circumstància està contemplada a la legislació europea com a motiu per revisar els permisos, per tant el govern autonòmic ha d’actuar i mantindre un control exhaustiu”. Alhora, s’ha posat de manifest en les reunions que és necessari establir protocols de seguretat davant possibles incidències, “uns protocols que, o bé no existeixen, o bé no es donen a conèixer de forma adient perquè ara per ara les veïnes i els veïns del Grau desconeixen completament”.

Les representats de la plataforma han intervingut, per una banda, donant a conèixer el problema: en paraules de l’activista Eva Forés, “vivim a escassa distància d’un complex industrial petroquímic de més de quatre milions de metres quadrats, i hem de patir uns problemes que ens hem encarregat de traslladar a les autoritats locals i autonòmiques, sense obtindré les solucions que necessitem. Per això, hem decidit que devíem traslladar el problema a Europa”. D’altra banda, la integrant de la plataforma Eva Ramírez ha indicat que “ens vam entrevistar amb l’eurodiputada italiana Eleonora Forenza i ens va posar en coneixement d’un precedent molt important per al nostre cas: un problema semblant que pateix la regió de Taranto, a Itàlia, on la pròpia Comissió de Peticions del Parlament Europeu va enviar una missió d’eurodiputats per investigar el compliment de les directives europees. Per tant, volem que el cas del Grau de Castelló també siga tingut en compte i avaluat per les institucions europees”. Finalment, la integrant de Frenem la Contaminació Inés Turpin ha manifestat que “des de la plataforma esperem que les institucions europees s’ocupen del nostre cas, atenguen a la nostra petició, i insten a l’Ajuntament de Castelló i a la Generalitat Valenciana a aportar les solucions necessàries per a que puguem viure a un Grau de Castelló net i saludable”.

Related Articles

Back to top button