EUPV reclama mitjans per a lluitar contra l’abús empresarial de les hores extraordinàries

L’eurodiputada d’Esquerra Unida Marina Albiol s’ha traslladat a la Comissió Europea les dades de l’informe sobre hores extraordinàries elaborat pel sindicat Comissions Obreres del País Valencià, que evidencia l’abús que els empresaris efectuen d’aquest recurs. Per a Albiol, “les dades de l’informe trauen a la llum un autèntic frau sistemàtic que perjudica en primer lloc a la Seguretat Social, però sobretot afecta a la precarietat i a la qualitat de vida dels treballadors i les treballadores. Existeix normativa europea que regula els màxims d’hores extraordinàries, per això les autoritats comunitàries haurien d’actuar per assegurar que el govern valencià i l’executiu central aporten els mitjans necessaris per lluitar contra aquest abús”.

En una pregunta adreçada a la Comissió Europea, Albiol cita la Directiva 2003/88/CE relativa a determinats aspectes de l’ordenació del treball, “la qual estableix que de mitjana no deu superar-se un màxim de 48 hores de treball a la setmana, incloses les hores extraordinàries”. En base a aquesta directiva, pregunta a la Comissió si l’acumulació d’hores que demostra CCOO-PV amb el seu informe contravé la normativa europea: “Comissions Obreres ha tret a la llum amb dades de l’Enquesta de Població Activa que de controlar-se aquestes hores extraordinàries es podrien crear més de 30.000 llocs de treball a la setmana. Cal tindre en compte que el País Valencià és el segon territori autonòmic en nombre d’hores extraordinàries, i que més del 30% ni tan sols es paguen, per tant a banda de generar major ocupació, un control efectiu per part de la inspecció de treball, junt a un sistema de registre horari als centres de treball, permetria a les treballadores i als treballadors guanyar en qualitat de vida i en temps per a la conciliació”, indica l’eurodiputada.

Albiol remarca a la pregunta que la Inspecció de Treball de la Seguretat Social ni tan sols actua d’ofici per controlar aquests abusos, sinó només quan es formalitza una denúncia. Per això, la coordinadora general d’EUPV Rosa Pérez Garijo exigeix als governs central i autonòmic un impuls decidit al control d’aquests i altres abusos empresarials: “És necessari que es reforce la inspecció de treball i que s’aporten els mitjans necessaris per lluitar contra aquest abús, sobretot en sectors més precaritzats que sistemàticament denuncien excessos d’hores i càrrega de treball sense remunerar. No ens cansarem de recordar al govern de Pedro Sánchez i al Consell l’obligació d’atendre les reivindicacions dels segments més precaritzats i fer front a les desigualtats”.

Related Articles

Back to top button