EUPV ja té les seues candidatures a les eleccions autonòmiques del 2019

El passat diumenge 16 de desembre va finalitzar el procés de primàries d’Esquerra Unida del País Valencià, mitjançant el qual l’afiliació i simpatitzants de la formació d’esquerres han pogut triar els seus representants a les llistes de Corts Valencianes i a la Presidència de la Generalitat.

“Les dades de participació eren previsibles per l’existència d’una única llista” ha admès la coordinadora d’EUPV Rosa Pérez Garijo, qui ha mostrat la seua “satisfacció amb la pacificació que viu l’organització i que s’ha reflectit en aquest procés de democràcia interna sense incidències i amb una candidatura avalada per un acord ample”. La líder d’Esquerra Unida ha insistit en el fet que “els vots en primàries no tenen filtres i els vots emesos superen als dels delegats de qualsevol Assemblea”.

Esquerra Unida del País Valencià ja té els seus candidats a les eleccions autonòmiques del 2019, elegits pel mètode de primàries. Entre els dies 11 i 14 de desembre, es van produir les votacions telemàtiques i el diumenge 16 de desembre s’instal·laren meses electorals en cadascuna de les comarques valencianes per a les votacions presencials. Les dades de participació i els resultats s’han fet públics dos dies després, com a conseqüència de la complexitat de recavar els vots en llista oberta, especialment significatius a la circumscripció d’Alacant (amb un total de 205), però també considerables a la de València (194) i a Castelló (60).

 

Els resultats

Afiliats i simpatitzants han ratificat la llista unitària pactada per les dues candidatures majoritàries que van confrontar per a triar la direcció d’EUPV, liderades per Rosa Pérez i Rosa Albert respectivament, a les circumscripcions de Castelló i València. D’aquesta manera, la candidatura per València estarà encapçalada per l’actual coordinadora d’EUPV, Rosa Pérez Garijo, qui serà també la candidata a la presidència de la Generalitat. Paco Latorre encapçalarà Castelló.

Pel que fa a la circumscripció d’Alacant, els vots en llista oberta han produït que el número 4 de la precandidatura pactada puge fins el número 2. D’aquesta manera, la candidatura estarà encapçalada per la regidora d’Alcoi, Estefania Blanes, i la seguiran Álvaro Castaños, Lola Llorca, el regidor d’Elda Iñaki Pérez –qui a priori ocupava el segon lloc–, i Alba Quesada.

Quant a la Presidència de la Generalitat, el total de vots emesos ha sigut 1.243, dels quals el 73’21% (910 vots) són favorables a Rosa Pérez Garijo i el 26’79 (333) han votat abstenció.

 

La participació

Un total de 6.137 persones, entre afiliades i simpatitzants, podien votar l’elecció dels representants d’EUPV a les llistes de Corts Valencianes i a la Presidència de la Generalitat, de les quals ho han fet un total de 1.189 a les candidatures i un total de 1.243 a la Presidència de la Generalitat, el que suposa un percentatge de participació del 19,4% i del 20,25% respectivament.

Pel que fa a les candidatures autonòmiques, a Alacant s’ha produït un total de 533 vots d’un cens de 2.244 de militants i simpatitzants, la qual cosa suposa un percentatge de participació del 23’7%; a Castelló s’ha produït un total de 158 vots d’un cens de 451 de militants i simpatitzants, el que suposa un percentatge del 35%; i a València s’han emès un total de 498 vots d’un cens 3.442 de militants i simpatitzants, la qual cosa suposa un percentatge de participació del 14’5%.

“Les dades de participació eren previsibles per l’existència d’una única llista” ha admès la coordinadora d’EUPV Rosa Pérez Garijo, qui ha mostrat la seua “satisfacció amb la pacificació que viu l’organització i que s’ha reflectit en aquest procés de democràcia interna sense incidències i amb una candidatura avalada per un acord ample”. La líder d’Esquerra Unida ha insistit en el fet que “els vots en primàries no tenen filtres i els vots emesos superen als dels delegats de qualsevol Assemblea”.

En opinió de Pérez Garijo, diversos factors expliquen els nivells de participació, entre els qual es troben “de manera molt significativa” l’increment del cens de simpatitzants per a la participació en diferents processos municipals. “És normal que moltes persones s’hagen inscrit per a votar als seus representants en les candidatures municipals i opten per no fer-ho en l’àmbit autonòmic, per una qüestió de proximitat i coneixença”, ha mantingut Pérez Garijo. D’altra banda, per a la coordinadora d’EUPV “la gent participa més quan hi ha confrontació”. Per això, “ens sembla un motiu de satisfacció la pacificació que viu l’organització i que s’ha reflectit en aquest procés de democràcia interna sense incidències i amb una única llista avalada per un acord ample.”

 

Primàries municipals: el cas d’Alacant ciutat

Paral·lelament a les primàries autonòmiques s’han dut a terme les primàries en diversos municipis. El més significatiu ha estat el de la ciutat d’Alacant, amb una participació del 73,51% del cens, en el qual la candidatura que encapçalava Daniel Simón Plá, ha obtingut 446 vots front els 343 de la candidatura encapçalada per Miguel Ángel Pavón García.

La coordinadora general d’EUPV, Rosa Pérez Garijo, ha felicitat als components de la candidatura l’Esquerra Transformadora pels resultats obtinguts i al seu cap de llista, Daniel Simón Plá, qui concorrerà com alcaldable d’EU Alacant a les pròximes eleccions municipals. Pérez Garijo s’ha mostrat satisfeta pel desenvolupament del procés i ha aprofitat l’ocasió per a fer una crida a la unitat de l’organització a la ciutat d’Alacant.

Related Articles

Back to top button