Sixto mostra la “satisfacció d’EUPV” per l’acord al Congrés per aprovar al desembre, després de cinc anys de retard, la reforma de l’Estatut valencià

El diputat d’Esquerra Unida del País Valencià assenyala que “estem molt satisfets que per fi es vaja a aprovar la reforma i hi haurà una fotografia on tant l’administració autonòmica com la local puguen plantejar al Govern central les seues demandes sobre inversions”

Ricardo Sixto, diputat d’Esquerra Unida per València i ponent per part del grup parlamentari confederal en la reforma de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, mostra la “satisfacció de la nostra formació” pel fet que en la reunió de la Mesa i portaveus de la Comissió Constitucional celebrada avui s’haja desbloquejat “per fi” la tramitació dels canvis d’aquest text estatutari.

Sixto detalla el contingut d’aquest acord entre els principals grups de la Cambra baixa perquè la reforma quede aprovada al desembre, després de més de cinc anys pendent d’això. En concret, els canvis tiraran endavant el dia 11 d’aquest mes en el tràmit de ponència i l’endemà passat es farà ja en comissió.

El parlamentari d’EUPV explica que l’objectiu és que la modificació de l’Estatut valencià “es porte al Ple el 20 de desembre, passe després al Senat i puga ser aprovat de forma definitiva abans de la dissolució de les Corts Valencianes” (a la fi de març), donada la celebració dels comicis autonòmics en maig de 2019.

Aquesta reforma estatutària està pendent al Congrés des que les Corts Valencianes aprovaren en 2011 una modificació que plantejava afegir una clàusula perquè la inversió de l’Estat en aquesta comunitat tingués relació amb la seua població.

Ricardo Sixto ha explicat que l’acord inclou una esmena transaccional en aquest sentit a partir del text original impulsat al seu moment per Esquerra Unida. Després que el Tribunal Constitucional dictara diverses sentències per deixar sense efecte clàusules similars a l’original valenciana -al·legant que cap estatut pot condicionar al Govern a l’hora d’aprovar els Pressupostos de l’Estat- la nova redacció acordada respectarà aquestes indicacions i però deixarà clar que la Generalitat valenciana participarà en les decisions d’inversió de l’Estat al seu territori. Tot això s’inclourà com a futur article 52.4 de l’Estatut.

A més, fer-ho d’aquesta manera busca evitar que la reforma estatutària haja de ser ratificada en referèndum, ja que l’Estatut valencià preveu que qualsevol modificació que no afecte al marc de les competències de la comunitat ha de ser confirmada en les urnes.

El diputat d’EUPV reconeix que “estem molt satisfets que, malgrat tot el temps que ha passat, per fi es vaja a aprovar la reforma i hi haurà una fotografia on tant l’administració autonòmica com la local puguen plantejar al Govern central les seues demandes sobre inversions”.

Això és així perquè l’acord aconseguit inclou també crear una comissió, integrada per la Generalitat i el Govern, per tractar tots aquests assumptes. Ricardo Sixto detalla que “a proposta d’Esquerra Unida, es sumarà també a representants de l’administració local, una cosa que sempre hem defensat”.

Related Articles

Back to top button