EUPV duu als ajuntaments valencians una moció per a reprovar la Corona i exigir un referèndum per a elegir entre Monarquia i República

En la moció, la formació republicana impulsarà, a més, que es faça efectiva la derogació del delicte d’injúries a la Corona, tal i com ha defensat IU en el Congrés dels Diputats i que s’investiguen en seu parlamentària les presumptes estafes fiscals del ciutadà Juan Carlos de Borbón.

EUPV ha recordat que ja va sol·licitar un referèndum per a triar la forma d’Estat a Les Corts

 El passat dissabte, el coordinador general d’IU, Alberto Garzón, anuncià als mitjans de comunicació la presentació d’aquesta moció en el marc de la irresponsable actuació de Felipe de Borbón en el conflicte català. Per a la coordinadora d’EUPV, Rosa Pérez Garijo, “aquesta actitud li desacredita com a Cap d’Estat i, per això, des d’Esquerra Unida reafirmem el nostre compromís amb els valors republicans i apostem per l’abolició de la monarquia per anacrònica, feudal i antidemocràtica”.

En aquest sentit, la formació d’esquerres ha apuntat que el Codi Penal ofereix més protecció a la Casa Reial que a qualsevol altra institució o ciutadà de l’Estat, per mig del delicte d’injúries a la Corona. En canvi, el Tribunal Europeu de Drets Humans té una jurisprudència molt més clara i sòlida, assenyalant que els ordenaments no poden atorgar una protecció especial i qualificada als seus càrrecs i institucions més importants sinó al contrari, ha de permetre un major grau de crítica.

De fet, Nacions Unides diu literalment que “totes les figures públiques, inclús les que exerceixen els càrrecs polítics de major importància, com els Caps d’Estat o de Govern, poden ser objecte legítim de crítiques i oposició política”. Un exemple es troba en la resolució que va aprovar recentment el Parlament de Catalunya per a reprovar el comportament del Rei pel seu discurs de l’1 d’octubre del 2017, i la de l’Ajuntament de Barcelona i com després el Consell de Ministres acordà demanar al Consell d’Estat que emetera amb urgència un dictamen preceptiu per a impugnar-ho davant el Tribunal Constitucional.

Cal recordar que en l’acord pressupostari entre Unidos Podemos i el Govern s’inclou la modificació dels articles del Codi Penal que regulen els delictes d’ofensa als sentiments religiosos i injúries a la Corona. Recentment membres del PP, PSOE i Ciudadanos en la Mesa del Congrés han denegat en les darreres setmanes que ni tant sols es debata en la Cambra Baixa l’aprovació d’una comissió d’investigació sobre els presumptes delictes que hi haja pogut cometre el rei emèrit, Juan Carlos de Borbón.

EUPV, la primera formació en sol·licitar un referèndum sobre la forma d’Estat

Per últim, Esquerra Unida del País Valencià considera inajornable materialitzar una reivindicació democràtica bàsica com és la realització d’un referèndum per a triar una Monarquia o una República.

A aquest respecte, la coordinadora de la formació ha recordat que “precisament va ser EUPV la primera formació en sol·licitar un referèndum perquè la ciutadania puga elegir la forma d’Estat, mitjançant una iniciativa que es va debatre en el Ple de Les Corts el 13 de juny de 2013 i que va comptar amb l’abstenció del PSPV i el vot en contra del Partit Popular”.

Moció Reprovació Corona

Related Articles

Back to top button