El govern Central nega ajudes als municipis de La Ribera afectats per la pedregada de juliol al•legant que no s’ha registrat cap sol•licitud

Sixto: “Exigim a l’administració estatal que solucione el més aviat possible aquest malentès perquè no és pot jugar amb el futur de l’economia de moltes famílies”

El diputat d’EUPV al Congrés, Ricardo Sixto, es va posar fa tres mesos de la part dels agricultors valencians i presentà una pregunta al govern Central respecte a l’aprovació de decrets lleis específics pels danys als cultius de la comarca de La Ribera afectada pel temporal que es va patir l’1 de juliol. “La tempesta va destrossar totalment molts dels cultius de la zona i  va portar als ajuntaments afectats a demanar ajudes econòmiques que, ara, la administració estatal nega que s’hagen presentat”, ha dit el representant de la formació d’esquerres, qui ha exigit al govern que solucione el més aviat possible aquest malentès “que ja està tenint conseqüències molt negatives per a la economia agrícola”.

El diputat d’EUPV al Congrés, Ricardo Sixto, ha acusat al govern Central de faltar a la veritat en relació a les ajudes per la forta pedregada del passat 1 de juliol amb nefastes conseqüències per a la Ribera. Sixto ha fet aquesta afirmació després de conèixer una contestació facilitada pel govern dirigit per Pedro Sánchez amb data de 28 de setembre, en la qual s’afirma que no s’ha presentat en l’actualitat cap sol·licitud d’ajudes per part dels afectats, “fet impossible perquè els principals ajuntaments dels municipis aprovaren mocions plenàries en què s’acordava dirigir-se al govern espanyol amb aquesta intenció davant les nombroses pèrdues patides, tal i com li ho traslladaren els alcaldes al delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio, en la reunió que mantingueren el mateix mes de juliol”, ha aclarit el representant valencià.

Cal recordar que, en una estimació inicial, el cost de les pèrdues arribaven a prop dels 80 milions d’euros i afectaren a 15.000 hectàrees de cultiu. Els cítrics van ser els cultius més perjudicat amb 43’8 milions d’euros en pèrdues, seguit del caqui amb 33,3 milions. En aquestos dos cultius existeix, fins i tot, danys en la fusta dels arbres, per la qual cosa està sent necessari vore l’evolució de tots dos cultius per a comprovar la disminució de collita en la zona afectada durant la pròxima campanya.

La resta de cultius afectats, amb quanties inferiors, van ser la fruita d’estiu, magraner, arròs, meló d’Arger, hortalisses i cultius subtropicals com l’alvocat o el kiwi com a conseqüència de la gran turmenta que va caure amb força sobre el curs del ríu Xúquer, endinsant-se per Tous i afectant als municipis d’Alberic, Benimuslem, Massalavés, l’Alcúdia, Carlet, Benimodo, Guadassuar, Alzira, Algemesí, Benicull, Albalat de la Ribera, Polinyà, Riola, Sueca i Cullera.

“La quantitat pels danys és tant elevada que suposa un greu perjudici per a moltes famílies que viuen del camp i de les seues collites. Per això,  demanem al govern de l’Estat que revise tota la documentació i conteste a la major brevetat possible als ajuntaments que han demanat les ajudes perquè no es pot jugar amb el futur d’aquesta zona de la província de València i amb les famílies que viuen d’aquest sector econòmic”, ha dit Ricardo Sixto.

Related Articles

Back to top button