EUPV reclama major implicació de les autoritats europees per posar fi a la impunitat franquista a l’Estat espanyol

L’eurodiputada d’Esquerra Unida Marina Albiol ha organitzat aquests dies unes jornades al Parlament Europeu de Brussel·les anomenades ‘La dignitat recuperada’, en què s’ha tractat des de diferents visions la feina de recuperació i posada en valor de la memòria democràtica al País Valencià. A les jornades van acudir una trentena d’activistes de diferents comarques del País Valencià, junt a la coordinadora general d’EUPV Rosa Pérez Garijo, i entre les activitats celebrades van tindre lloc diverses reunions amb diputats del Grup de Memòria Històrica del propi Parlament Europeu, també amb diputats de diferents estats, i un encontre amb el coordinador del programa ‘Europe for Citizens’ de la Comissió Europea, que implementa programes relacionats amb la memòria democràtica a tot el continent. En l’encontre, Albiol va demanar “una major implicació de les institucions europees en el treball de recuperació de la memòria democràtica a l’Estat espanyol, i en posar fi a la impunitat de què encara gaudeix el franquisme”.

Al llarg de dues jornades, la iniciativa ha servit per conèixer experiències de posada en valor de la memòria democràtica que ja s’estan portant a terme al País Valencià, com ara la recuperació de la memòria del bombardeig del Mercat d’Alacant, de l’Hospital Sueco-norueg d’Alcoi, el treball que porta a terme el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, o l’exhumació de les fosses del cementeri de Paterna. Segons Marina Albiol, “conèixer aquests projectes en marxa o ja executats ens ha permès constatar que és possible fer front al discurs franquista que condemna a l’oblit a la memòria antifeixista i democràtica i situar al lloc on es mereix a la història i a la memòria del País Valencià els referents democràtics de la lluita per la legalitat constitucional republicana. I, alhora, totes aquestes experiències ens empenyen per seguir avançant des de cada comarca i cada localitat per restituir la memòria democràtica i fer acomplir la legalitat europea i estatal que prohibeix l’enaltiment de genocides”.

Per la seua banda, Rosa Pérez Garijo destaca que “han estat unes jornades molt interessants i útils per a continuar treballant des de la nostra organització com sempre ho hem fet, i avançar per aconseguir no només la recuperació de la nostra memòria democràtica, sinó anar més enllà i que els crims del franquisme siguen jutjats com pertoca, com ha passat a tots els estats europeus que han patit règims totalitaris i encara no s’ha fet a l’Estat espanyol”.

Tant Pérez com Albiol han agraït especialment la participació als eurodiputats Joao Ferreira (Portugal), Nikolaos Chountis (Grècia), Martin Schirdewan (Alemanya) i Eleonora Forenza (Itàlia), a més dels europarlamentaris i membres del Grup de Memòria Miguel Urbán i Ana Miranda: “Tots ells ens han traslladat el suport per a continuar treballant, també des de les institucions europees, fins que les anomalies democràtiques que encara patim a l’Estat espanyol en quant a la impunitat franquista i la recuperació de la memòria”, subratlla Albiol.

Related Articles

Back to top button