EUPV repassa en unes jornades a Brussel•les les iniciatives de recuperació de la memòria democràtica al País Valencià

Marina Albiol: “S’ha de fer complir la legalitat europea i estatal que empara l’enaltiment de la democràcia republicana i la condemna al franquisme encara massa present a la nostra societat”

Rosa Pérez Garijo: “Les institucions sí que poden tindre un paper cabdal per a la recuperació de la memòria democràtica i des de la Diputació de València ho estem demostrant”

L’eurodiputada d’Esquerra Unida Marina Albiol ha organitzat unes jornades a Brussel·les per a donar a conèixer les diferents iniciatives de recuperació de la memòria democràtica que s’han portat a terme al País Valencià. Al llarg de dues jornades, demà dimarts 16 d’octubre i despús-demà dimecres 17, la seu del Parlament Europeu a la capital belga acollirà un extens programa de ponències i reunions al voltant de la feina que s’ha desenvolupat a diferents comarques valencianes per a la posada en valor de la memòria històrica, alhora que es mantindran sessions de treball entre una trentena d’activistes que acudiran des del País Valencià i responsables de programes i àrees relacionats amb la memòria democràtica a les institucions europees.

Per a Albiol, “a banda de la projecció de l’important treball que activistes i historiadors han anat completant durant els darrers anys a moltes de les nostres localitats i comarques, tenim com a objectiu el d’analitzar quin paper han de tindre les institucions democràtiques en la tasca de recuperació i posada en valor de la memòria democràtica, especialment les institucions europees”.

Així, el programa s’articula en dues parts: una sèrie de ponències sobre projectes concrets, com ara la recuperació de la memòria del bombardeig del Mercat d’Alacant, de l’Hospital Sueco-norueg d’Alcoi, de les rutes de la memòria de les comarques de Castelló, o l’exhumació de les fosses del cementeri de Paterna; i per altra banda, l’intercanvi d’experiències i la posada en comú de possibles ferramentes legals per a seguir avançant en aquestes qüestions.

Segons Marina Albiol, “volem, per una banda, constatar i fer palés que efectivament és possible lluitar contra l’oblit i situar al lloc on es mereixen a la memòria col·lectiva i al patrimoni cultural els referents democràtics que van lluitar per la legalitat constitucional, rescatant-los de l’oblit a què van ser condemnats per la dictadura feixista. Però també som conscients que cal seguir avançant molt més, i per a això s’ha de fer complir la legalitat europea i estatal que empara l’enaltiment de la democràcia republicana i la condemna al franquisme i tota la seua simbologia feixista encara massa present a la nostra societat”.

A les jornades acudirà també la coordinadora general d’EUPV Rosa Pérez Garijo, que serà l’encarregada de presentar el documental produït per l’Àrea de la Memòria de la Diputació de València, al front de la qual s’hi situa la pròpia Pérez: “A les jornades tindrem oportunitat de veure com, contràriament al que se’ns repeteix constantment, les institucions sí que poden tindre un paper cabdal per a la recuperació de la memòria democràtica. Des de la nostra àrea a la Diputació estem portant a terme les exhumacions del cementeri de Paterna i d’altres cementeris de les nostres comarques, i tenim diferents programes per fer arribar la memòria històrica als estudiants i a la ciutadania en general. Sí que és possible, i volem que aquests programes que estem posant en marxa s’estenguen a ajuntaments i consells comarcals on Esquerra Unida està representada, perquè la nostra gent continue treballant des de les institucions allò que porta tants anys treballant al carrer”, indica Rosa Pérez Garijo.

El programa començarà demà dimarts de vesprada amb una reunió del grup desplaçat a Brussel·les amb el coordinador del programa ‘Europe for Citizens’ de la Comissió Europea, Gilles Pelayo, per tractar els diferents programes que es porten a terme relacionats amb la memòria democràtica dins aquest marc. A continuació, hi haurà una trobada amb diputats i diputades de l’Estat espanyol membres del Grup de Treball de Memòria Democràtica del Parlament Europeu. I la primera jornada finalitzarà amb la projecció del documental ‘Fills del silenci’ al propi Europarlament.

El dimecres 17, el programa s’inicia amb una introducció a la Proposició de Llei d’Izquierda Unida sobre “reconeixement i reparació de les víctimes del franquisme”, que correrà a càrrec de l’advocat i membre de l’Àrea de Memòria d’IU, Juan Moreno. Seguidament, la pròpia Rosa Pérez Garijo parlarà sobre ‘L’exhumació del cementeri de Paterna’; a continuació, el regidor de Guanyar Alacant i historiador Daniel Simón serà l’encarregat de presentar la ponència ‘El bombardeig del mercat d’Alacant: el ‘Gernika’ desconegut’; i representants del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló parlaran sobre els diferents projectes portats a terme a les comarques del nord sobre la posada en valor de la memòria democràtica.

L’última sessió de dimecres estarà dedicada a les experiències internacionals: d’una banda, l’historiador Àngel Beneito presentarà la recuperació de l’Hospital Sueco-norueg d’Alcoi, i el programa clourà amb l’exposició de diferents experiències sobre memòria democràtica a altres estats europeus, amb la presència de l’eurodiputat portuguès Joao Ferreira, l’europarlamentari grec Nikolaos Chountis, i l’eurodiputat alemany Martin Schirdewan.

Programa Jornades: Programa Memoria

Related Articles

Back to top button