Rosa Pérez Garijo: “L’Ajuntament de Burjassot és responsable d’haver permès el deteriorament de Les Sitges”

EUPV demana que s’inicie immediatament la rehabilitació integral de l’immoble

La coordinadora general d’Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo, ha visitat hui el conjunt monumental de Les Sitges de Burjassot acompanyada del diputat d’EUPV al Congrés, Ricardo Sixto, de les dos regidores de la formació d’esquerres d’aquest municipi i de part del Consell Polític Local, amb l’objectiu de conèixer de primera mà la situació d’abandó que pateix aquest bé patrimonial, declarat l’any 1982 Monument Històric Artístic, de caràcter nacional. Els han acompanyat en la visita membres de l’Associació Amics de Les Sitges de Burjassot.

 El passat 18 de setembre Les Sitges va patir l’enderrocament d’una part del mur del seu pati, encenent-se de colp totes les alarmes davant la greu deterioració del conjunt patrimonial. “Ens felicitem pel fet que l’Ajuntament de València hi haja actuat d’una manera tan ràpida, però no podem oblidar que el seu greu estat de manteniment no és una notícia nova”, ha declarat Pérez Garijo.

De fet, la màxima representant de la formació d’esquerres ha recordat que EUPV ha presentat en nombroses ocasions iniciatives a les diferents institucions, tant valencianes com estatals, demanant una urgent actuació perquè ja fa molts anys que es troba en una fase de deterioració evident. L’any 1975 es va signar un conveni entre l’Ajuntament de València, propietari de l’immoble, mitjançant el qual se cedia l’usdefruit a l’Ajuntament de Burjassot, que es comprometia a la conservació, neteja i ornat del Monument.

Segons ha explicat Pérez Garijo, ja en l’any 1996 EUPV va denunciar per primera vegada que era necessari una revisió d’aquest conveni perquè, “si bé va tenir sentit en el període que es va signar, també és cert que el context actual és diferent i els alts costos que representa el seu manteniment no els pot assumir en solitari una administració com és l’Ajuntament de Burjassot”. Per això precisament, la també vicepresidenta quarta de la Diputació de València també ha anunciat que proposarà a l’equip de govern de la Corporació Provincial que impulse un pla director que permeta ajudar en la recuperació de l’immoble.”

PNL al Congrés dels Diputats

En aquesta mateixa línia s’ha referit el diputat d’EUPV al Congrés, Ricardo Sixto, que ha recordat que el passat 1 d’octubre va presentar una PNL (Proposició No de Llei) instant al Govern a actuar de forma urgent, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana i els ajuntaments de Burjassot i València, per a recuperar i restaurar adequadament el conjunt monumental de Les Sitges.

Sixto ha insistit en el fet que aquest complex està catalogat també com Bé d’Interès Cultural (BIC) però, no obstant açò, els edificis han tingut una conservació bastant deficient al llarg dels molts anys. “O s’actua de manera urgent o les burjassoteres i burjassoters i, en general, a la ciutadania valenciana, ens quedarem sense una peça insubstituible de la cultura patrimonial”, ha defensat, qui ha afegit que des d’EUPV  “estarem vigilant al Congrés per a que certes promeses respecte a que hi hauria diners per a la rehabilitació es complisquen i estiguen inclosos en el Pressupost General de l’Estat per a 2019”.

Símbol de Burjassot

Per la seua banda, les regidores d’EUPV a Burjassot han apuntat que des de fa molts anys les Associacions Veïnals de Burjassot, i especialment des de l’Associació Amics de Les Sitges, es vénen denunciant la deterioració d’aquest monument i la necessitat imperiosa d’intervenir per a pal·liar-ho i iniciar un procés de rehabilitació, demanda que també EUPV ha traslladat al Consistori del municipi de l’Horta Nord sense obtindre una resposta positiva.

“És de coneixement públic que el complex es troba en molt males condicions, tant en l’exterior com a l’interior, que ha arribat a nivells insostenibles fins al punt que una bona part del mur perimetral ja s’ha esfondrat”, han declarat les regidores, les quals també han advertit que hui “hem visitat un monument únic en el nostre país, sense oblidar que és un símbol per a les veïnes i veïns de Burjassot. Per aquest motiu, la seua rehabilitació ha d’anar més enllà de les sigles d’un partit polític o d’una ideologia”.

 

Related Articles

Back to top button