EUPV recolza a l’Europarlament la denúncia veïnal per contaminació de la depuradora de Montepego

L’eurodiputada d’Esquerra Unida Marina Albiol ha manifestat el seu recolzament a la reivindicació dels veïns que el proper dilluns defensaran al Parlament Europeu la seua petició per a que les autoritats europees actuen contra els continus vessaments de contaminació de la depuradora de Montepego al Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva. “Des de fa anys hi ha un absolut descontrol en els vessaments, i són els propis veïns els que, front a la inoperància de les autoritats municipals i de la Conselleria, estan realitzant els anàlisis que demostren que les aigües contaminades perjudiquen una àrea de gran valor natural. Dilluns defensaran la seua petició davant els eurodiputats a Brussel·les, i des d’Esquerra Unida els farem costat per frenar un problema mediambiental i de salut pública al qual ningú sembla voler fer front”, remarca Marina Albiol.

Tal com explica l’europarlamentària d’Esquerra Unida, “des de 2010  la depuradora que es va instal·lar a la urbanització està vessant aigües fecals, mentre l’Ajuntament de Pego paga multes a la Confederació Hidrogràfica i cap administració, ni ajuntament ni Conselleria ni la pròpia confederació, hagen fet res per resoldre el problema”. Per a Albiol, “resulta una vulneració clara de la Directiva Hàbitat, perquè està provocant-se un evident dany al Parc Natural, que forma part de la Xarxa Natura 2000 europea, i el més indignant és que hagen de ser els propis veïns, costejant els anàlisis de la seua butxaca, els qui demostren que les aigües que van a parar a la marjal mostren presència de compostos tòxics. Després de cansar-se de reclamar a les administracions més properes una solució, han d’anar a Brussel·les a reclamar una solució al problema que pateixen ells en primer terme, i el medi natural en última instància. A més, si les aigües negres arriben als arrossars, podria estar incomplint-se el reglament sobre seguretat alimentària i perjudicar de forma molt seriosa als productors locals i al prestigi de la denominació d’origen”.

Per la seua banda, la coordinadora d’EUPV a la Marina Alta, María José Gómez-Pimpollo, destaca que l’Ajuntament de Pego es despreocupa del problema “i així causa un perjudici a l’entorn de la comarca”,  ja que la urbanització a més d’ocupar els termes de Pego, Dénia i el Ràfol d’Almúnia, “pot afectar amb els seus vessaments a aqüífers que abasteixen altres localitats, i a un patrimoni natural únic i d’enorme importància de la Marina Alta”. La pròpia Gómez-Pimpollo recorda que el Síndic de Greuges ja s’ha pronunciat instant als tres ajuntaments a finalitzar les obres de la urbanització: “Sabem que en matèria urbanística s’han fet les coses molt malament, en gran part per culpa d’anteriors equips de govern de totes les localitats. Però el que no pot fer l’actual govern municipal de Pego és amagar-se i no fer front als problemes que ha de solucionar abans que les seues conseqüències siguen més greus. És la seua obligació posar ordre, complir amb els seus deures amb les infraestructures de depuració d’aigües, i garantir la preservació del medi”.

Related Articles

Back to top button