Marina Albiol reclama un estatus d’oficialitat del valencià a la UE que pose fi a la discriminació lingüística

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol ha anunciat avui, en el Dia Europeu de les Llengües, que el proper mes d’octubre l’Eurocambra sotmetrà a votació l’informe ‘Estàndards mínims per a les minories culturals de la UE’, en el qual la pròpia Albiol ha presentat com a esmena la inclusió del català entre les llengües oficials de la Unió Europea. Per a la portaveu d’EU a Brussel·les, “Europa no pot continuar permetent que es vulneren drets bàsics de milions de ciutadans, com ara el d’expressar-se en la seua pròpia llengua. I per a acomplir els propis compromisos que propugnen les institucions europees, com ara la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, el que ha de fer és habilitar els instruments necessaris per a portar-los a la pràctica. Resulta molt contradictori que per una banda la UE reconega la necessitat de protegir les llengües com al valuós patrimoni cultural que són, i alhora impedisca el seu ús oficial als ciutadans i ciutadanes que mantenen viu aquest patrimoni”.

Alhora, Albiol recorda que el propi Estat espanyol incompleix els compromisos que va assumir signant la Carta: “En una situació com la que vivim actualment al País Valencià, on ens és encara vedat l’ús de la nostra llengua en molts àmbits de la vida pública, una jornada com el Dia Europeu de les Llengües hauria de ser un dia per a la reivindicació, més que no per a la celebració. No podem celebrar la diversitat lingüística quan Espanya incompleix la Carta sistemàticament, impedint que la ciutadania s’adrece a l’Administració pública, a l’estament judicial o als cossos de seguretat en la llengua que lliurement trie i habitualment use”.

L’eurodiputada a més subratlla que l’informe que es votarà a l’octubre, elaborat per la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers Interns del Parlament Europeu (LIBE), inclou altres reivindicacions històriques de l’àmbit lingüístic, com ara l’impuls als mitjans de comunicació en valencià: “Un estat plurilingüe que signa compromisos internacionals en matèria de protecció de les llengües minoritàries hauria d’avançar en la difusió de continguts audiovisuals en tots els idiomes, i en canvi a TVE i RNE no hi ha possibilitat de trobar cap contingut que no siga en castellà. S’ha de posar en valor la diversitat i fer-la efectiva”.

Per a Albiol, “fins que la nostra llengua no tinga l’estatus que li correspon com a la 14a llengua en nombre d’usuaris d’Europa, els catalanoparlants haurem de seguir patint discriminació i sentint-nos ciutadans i ciutadanes de segona que no podem exercir el dret a expressar-nos lliurement”.

Related Articles

Back to top button