Esquerra Unida alerta a la UE del rebrot de l’urbanisme especulatiu al País Valencià

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, demana a la Comissió Europea “que actue d’acord amb les directrius que es van aprovar l’any 2009 en l’Informe Auken, quan el Parlament va aprovar una sèrie de mesures contra l’urbanisme depredador en plena bombolla immobiliària”, segons paraules de la pròpia Albiol. Per a l’eurodiputada, “al País Valencià estem vivint un rebrot del pitjor urbanisme especulatiu, amb l’aprovació de nous PAI a diverses comarques, que tornen a amenaçar el territori, el medi ambient, els recursos i que pot tornar a tindre greus conseqüències per l’economia de la majoria de ciutadans i ciutadanes”.

En una pregunta adreçada a la Comissió Europea, Marina Albiol recorda l’aprovació d’aquell Informe Auken que va suposar un abans i un després en el model urbanístic de l’Estat, especialment en el País Valencià i el litoral mediterrani, “ja que va evidenciar que totes les administracions públiques col·laboraven en un model destructiu, depredador i que deixava desemparada la ciutadania front als interessos del sector financer i immobiliari. Fins i tot, es va apuntar la possibilitat de congelar els fons europeus destinats a l’Estat mentre no s’acompliren uns mínims de sostenibilitat i de respecte als drets fonamentals. Després va esclatar la bombolla i el model es va aturar en sec. Però estem veient com hui per hui s’estan aprovant nous PAI, altra vegada insostenibles, per tot el territori valencià”.

Albiol enumera alguns d’aquests projectes: Port Mediterrani en Paterna, Portitxol en Xàbia, Manhattan de Cullera, los PAI del Grau y de Benimaclet en València, el PAI de Torreblanca… Segons la portaveu d’EU a l’Eurocambra, “aquesta onada suposa un autèntic retrocès. Suposa que tota la legislatura del Botànic haurà servit de ben poc, perquè o no s’han posat en marxa els mecanismes que ens previnguen d’aquestes barbaritats, o s’ha optat per mirar cap a un altre costat per acabar afavorint aquest model de benefici immediat per a pocs i ruïna a llarg termini per a la majoria de valencianes i valencians. O el govern valencià s’ha mostrat negligent i incapaç, o els partits que el formen, en el fons, no veuen tan malament aquest model depredador; i el recolzament que aquests partits li donen en alguns municipis certament fa dubtar de la seua oposició”.

Related Articles

Back to top button