Marina Albiol denuncia que el govern espanyol acumula més de dos anys sense aportar al Parlament Europeu informació sobre la supressió d’ajudes a VPO

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol denuncia que el govern central espanyol acumula més de dos anys sense atendre el requeriment d’informació del Parlament Europeu sobre la supressió de les ajudes a l’habitatge de protecció oficial (VPO): “Quan estava a punt de complir-se un any sense resposta ja vam escriure una carta a la Representació Permanent d’Espanya davant la Unió Europea, de la qual no vam obtindre cap resposta. Després ha continuat passant el temps, ha hagut un canvi de govern, i encara no ha arribat cap informe que justifique per què es va deixar a milers de famílies sense les ajudes econòmiques que els corresponien. Estem parlant de vora 300.000 afectats a tot l’Estat, i al voltant de 27.000 al País Valencià”, indica Albiol, qui ha remès una nova carta a l’actual ambaixador de la Representació urgint a donar resposta a l’esmentat requeriment.

“Lamentem que el govern espanyol desatenga d’aquesta manera a una institució europea, tota una demostració de manca de respecte d’aquells que acostumen a declarar-se europeistes a la mínima oportunitat. Però encara trobem més impresentable deixar la ciutadania afectada pel problema en aquesta situació d’indefinició, indefensió i perjudici. Creiem que, a banda d’aportar la documentació sol·licitada com requereix la Comissió de Peticions, seria molt important que l’executiu central mostrara un canvi d’actitud cap a aquestos problemes. És una bona oportunitat per a que el govern central del PSOE marque distàncies respecte a l’executiu de Rajoy”, subratlla Marina Albiol.

En el mes d’abril de 2016 es va debatre al si de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu la petició formulada per membres de l’associació valenciana inclosa en la Coordinadora Nacional d’Afectats VPO; entre les conclusions d’aquell debat l’Eurocambra va decidir reclamar els informes corresponents sobre el tema al govern central i també a l’executiu valencià. La resposta del govern autonòmic amb el seu informe va arribar el mes de novembre del mateix any, però a hores d’ara encara no s’ha registrat cap contestació per part del govern espanyol. Per a Marina Albiol, “ja ho vam dir quan ens referíem al govern de Rajoy, i ho reiterem ara amb l’executiu de Sánchez: un incompliment així pot deure’s a dues causes: per una banda, la negligència, i per altra l’ocultació. I no són excloents una de l’altra. La negligència, perquè sembla desastrós que passen 2 anys sense que el Govern puga emetre un informe relativament senzill que només ha de recollir la informació ja existent. L’ocultació d’informació ens sembla més greu, perquè realment el que es debat a la Comissió de Peticions és si l’executiu del PP va complir la normativa europea en quant a habitatge protegit, provocant greus problemes econòmics a les persones afectades”.

En aquest sentit, cal recordar que la petició presentada per la Plataforma incloïa la reclamació d’informació sobre l’evolució dels tipus d’interés de l’habitatge protegit: els tipus són fixats pel Ministeri de Foment a partir de l’indicador IRPH, seguint una tendència per damunt de la del mercat lliure; i Brussel·les rebutja que es puga prendre l’IRPH com a referència per l’habitatge protegit. En paraules de Marina Albiol, “podíem arribar a comprendre que el PP no volgués destapar davant Europa les seues vergonyes, i evidenciar que amb les seues polítiques perjudica a la ciutadania per a beneficiar als bancs i les entitats financeres. Però el que no podem entendre és per què el PSOE continua sense atendre aquest requeriment, negant-se a cooperar per remetre la informació i posant fi, com abans millor, a la situació que estan passant centenars de milers de persones”.

Related Articles

Back to top button