EUPV denuncia a Brussel·les el PAI de Torreblanca que amenaça una zona humida protegida

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol ha traslladat a la Comissió Europea les denúncies públiques sorgides d’entitats ecologistes i veïnals de la Plana Alta davant el projecte urbanístic impulsat per l’Ajuntament de Torreblanca, el qual afectarà a una superfície de vora 2 milions de metres quadrats dins la qual es troba el Saladar de Torrenostra, protegit per la normativa valenciana i per l’europea. Segons Marina Albiol, “sembla que estem repetint models que atempten contra el medi ambient i el territori, amb un PAI a la línia litoral de Torreblanca que destruirà paisatge, recursos i una zona humida de gran importància que a més està protegida per la normativa europea, per la qual cosa hem decidit traslladar el tema al Parlament Europeu”.

L’eurodiputada ha adreçat una pregunta a la Comissió Europea en què subratlla el possible incompliment de la directiva 92/43/CEE relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de fauna i flora silvestres, en tractar-se d’una zona humida salina mediterrània i, “per tant, un dels tipus d’hàbitats que hauria de protegir la Unió Europea fent efectiva la seua pròpia normativa. De no actuar en cas d’incompliment, Europa estaria deixant en una situació de vulnerabilitat davant projectes urbanístics tant aquesta àrea com qualsevol espai natural valencià”. En la seua pregunta, Albiol també remarca un possible incompliment per part de l’Ajuntament de Torreblanca del Conveni d’Aarhus sobre transparència i informació de la gestió dels organismes públics, “perquè segons ens han traslladat des de col·lectius ecologistes les al·legacions que van presentar en temps i forma no han estat correctament contestades”.

Per tot això, Marina Albiol anuncia que portarà a terme diverses accions a nivell europeu contra els diferents PAI que s’estan projectant a vàries comarques del País Valencià: “Estem detectant una nova onada de projectes que amenacen el territori, especialment a les àrees litorals. Sembla que tornem a caure en els antics errors que ens van portar a la destrucció del patrimoni mediambiental, amb un urbanisme agressiu que ofereix beneficis immediats als seus promotors i sensació de dinamisme econòmic, però darrere dels quals acabarem trobant un empobriment que ha provocat fins i tot la ruïna de molts ajuntaments. El govern valencià ha de tallar de soca-rel aquestes fórmules i treballar per un model d’economia sostenible, que assegure els recursos, que permitisca el desenvolupament sostenible i que lluite contra la precarització de les treballadores i els treballadors. I, malauradament i a pesar dels escassos avanços detectats, sembla que tornem a anar en la direcció contrària”.

Related Articles

Back to top button