Sixto: “És vergonyós que quasi 40 anys després de la ‘Pantanà’ de Tous es demane als afectats el retorn dels préstecs concedits per part de l’Estat”

EUPV insta al govern Central que tanque definitivament aquest capítol negre per al País Valencià d’una manera definitiva

El diputat d’EUPV al Congrés, Ricardo Sixto, ha presentat unes preguntes al govern Central en relació a les presumptes reclamacions que l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) demana als afectats per la ‘Pantanada de Tous’ d’octubre de 1982 en relació als préstecs que en el seu moment els va facilitar l’Estat per a afrontar les conseqüències més immediates de la catàstrofe. Segons Sixto, “és vergonyós que 36 anys després es demane la devolució d’uns préstecs   que els afectats entenien estaven saldats perquè així li’l van prometre diferents responsables polítics”.

A l’octubre de 1982 es va produir la inundació coneguda com ‘Pantanada de Tous’ que va afectar a la conca del Xúquer. La presa de Tous es va enfonsar originant una crescuda que va arrasar les comarques de la Ribera Alta i Ribera Baixa del País Valencià. Cent vint milions de metres cúbics d’aigua que van arrasar 30 pobles al llarg de 53 quilòmetres en aqueixes comarques i que van provocar vuit morts i 300.000 damnificats.

Ara, 36 anys després, -ha explicat el diputat valencià- “sembla ser que la banca, a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), reclama als afectats els préstecs que en el seu moment els va facilitar l’Estat per a afrontar les conseqüències més immediates de la catàstrofe. Segons els afectats, als quals avui se’ls reclamen aquests deutes, els missatges que rebien aleshores afirmaven que els préstecs estaven condonats o liquidats.

Quin sentit té després de quasi 40 anys que es demane la devolució d’un préstec? No estaven aquests deutes condonats o liquidades per la naturalesa de les mateixes i la situació dels afectats?. Aquestes són algunes de les preguntes que planteja Ricardo Sixto al Congrés, a més de quines mesures pensa prendre el Govern per a tancar definitivament aquesta qüestió.

“No té sentit el que s’està fent perquè es van donar uns diners per un motiu concret molt necessari en el seu moment per les grans destrosses que va causar als afectats dita ‘pantanada’. Són diners que no cal tornar perquè constitueixen ajudes de l’Estat a una catàstrofe i, per tant, esperem que tot quede en una simple anècdota i el govern central tanque definitivament aquest capítol negre de la historia del País Valencià”, ha conclòs el representant d’EUPV al Congrés dels Diputats.

Related Articles

Back to top button