EUPV defensa en Les Corts una reforma electoral que vaja més enllà del sufragi e incloga Iniciatives Legislatives Populars, pressupostos participatius i referèndums

La coordinadora general d’Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo, ha comparegut aquesta vesprada en les Corts Valencianes amb motiu de la tramitació de la Reforma de la Llei Electoral Valenciana en la qual ha plantejat una sèrie d’aportacions “que considerem positives tant per a l’actual proposta de reforma com per a un futur debat que afegisca qüestions més globals i profundes sobre un nou model de participació política valenciana”.

La formació d’esquerres, que ha reivindicat històricament un canvi en el sistema electoral, valora positivament la proposta, tot i que “hi ha marge de millora”.

 La coordinadora general d’Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo, ha comparegut aquesta vesprada en les Corts Valencianes amb motiu de la tramitació de la Reforma de la Llei Electoral Valenciana per a valorar la Proposició de Llei presentada pel PSPV, Compromís i Podem.

Pérez Garijio, qui ha agraït al Grup Parlamentari de Podem la deferència d’invitar a aquesta Comissió a una “força política com Esquerra Unida del País Valencià, caracteritzada, entre altres coses, per la seua lluita a favor d’una democràcia plena al nostre País”, considera que l’actual reforma és un punt de partida satisfactori que resol algunes qüestions d’urgència democràtica i d’eficiència del sistema”.

Des d’EUPV s’ha llançat algunes propostes per al debat i s’ha posat sobre la taula diverses iniciatives que considera primordials que s’introduisquen en la reforma electoral que s’està tramitant. En primer lloc, Pérez Garijo aposta perquè “la llei electoral valenciana siga, en realitat, una llei reguladora de la participació política, que continga elements que vagen més enllà del sufragi, com les Iniciatives Legislatives Populars, els pressupostos participatius i els referèndums”.

Pel que fa a la participació electoral, per a EUPV “el primer element a tenir en compte si volem un sistema just, és la implementació de la circumscripció electoral autonòmica”. En opinió de Pérez Garijo, “sabem però, que ara per ara no és possible afrontar eixa reforma, per la qual cosa, des de la nostra formació apostem fermament per a abordar-la el 2019 i no utilitzar aquesta qüestió com una simple excusa per a no recolzar el que avui sí és possible, perquè l’aprofundiment democràtic ha de restar al marge d’enquestes i de càlculs electorals”.

No obstant això, la màxima dirigent de la formació d’esquerres ha mostrat la seua “satisfacció” per la inclusió d’aquells elements del sistema electoral que són substancialment millorats, “com és la davallada de la barrera electoral de caràcter autonòmic, que passa del 5 al 3% i que suposa una major representativitat de la voluntat popular expressada a les urnes”.

Llistes paritàries i temps als mitjans de comunicació públics

Respecte a la configuració de les candidatures, EUPV entén que la introducció de les llistes paritàries amb el mètode cremallera és un “avanç en la igualtat”, però insta a anar més enllà. Pérez Garijo ha posat com a exemple “els propis Estatuts d’Esquerra Unida, que possibiliten la presència d’un 100% de dones en cada tram de dos en les seues llistes.”

D’altra banda, la màxima representant de la formació d’esquerres ha mostrat la seua disconformitat respecte a la distribució de temps en els mitjans de titularitat pública.  “La diferència de 5 minuts que tindria cada candidatura sense representació a Les Corts fins els 30 que podrien arribar a tindre alguns partits, ens sembla un marge excessiu tractant-se d’un element fàcilment gestionable amb la creació d’À Punt”, ha afirmat.

Transparència i control

Finalment, EUPV ha plantejat dues qüestions fonamentals, una de transparència i una altra de control, per combatre les males pràctiques i forçar als partits polítics a tindre uns comptes clars i lícits. “D’una part creiem que les diferents candidatures han de publicar en tot moment els seus comptes per a l’accés ciutadà, a través d’un portal de transparència, on s’especifique el pressupost inicial, l’execució d’aquest pressupost i els comptes finals, que són els que legalment s’han d’entregar al Tribunal de Comptes, segons ha assenyalat Pérez Garijo, qui ha afegit que, d’altra part cal aprovar clàusules de control i seguretat per evitar que les entitats bancàries i empreses utilitzen els seus préstecs i donacions com a element de pressió i tràfic de favors, com prohibir l’exempció d’interessos o la rebaixa del deute.

En conclusió, EUPV considera que l’aprovació d’aquesta proposta, tot i ser millorable, és, ara per ara, essencial per garantir que Les Corts a 2019 siguen un reflex més real de la societat valenciana.

Related Articles

Back to top button