Alberto Garzón visita els treballs d’exhumació del cementeri de Paterna posats en marxa per EUPV des de la Diputació de València

Pérez Garijo: “Hem sigut pioners en posar fi a l’època de fer polítiques de desmemòria”

Dies després de presentar a Madrid una Proposició de Llei Integral de Memòria Democràtica i de Reconeixement i Reparació a les Víctimes del Franquisme i la Transició, el coordinador federal d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, junt amb la coordinadora d’EUPV i diputada de Memòria Històrica de la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo, i la responsable federal de Memòria Democràtica, Esther López Barceló, ha visitat hui les fosses 94 i 128 del cementeri de Paterna, on s’estan fent treballs de exhumació de les restes de persones afusellades durant la repressió franquista. El recorregut ho han fet acompanyats de Miguel Mezquida, director arqueològic d’ArqueoAntro, empresa que duu a terme el treball, i familiars de les persones afusellades.

El màxim dirigent de la formació d’esquerres, que ha fet una aturada abans de participar en un acte públic a Xàtiva, ha mostrat la seua satisfacció pel treball que s’està fent des de la delegació encapçalada per Rosa Pérez Garijo en matèria de memòria democràtica i ha declarat que aquests treball “són una tasca de sentit comú en qualsevol país democràtic, però ocorre que el que a nosaltres ens sembla necessari és una realitat des de fa molt temps en altres països”.

En aquest sentit, Alberto Garzón ha recordat que fa 15 dies IU va registrar en el Congrés una Proposició de Llei Integral de Memòria Democràtica i de Reconeixement i Reparació a les Víctimes del Franquisme i la Transició perquè existeix “la necessitat de garantir la recerca dels crims del franquisme, la creació d’una Fiscalia específica per a açò, així com la reparació i reconeixement jurídic de les víctimes de la dictadura”.

La coordinadora d’EUPV i diputada de Memòria Històrica de la Diputació de València ha explicat al coordinador federal de Izquierda Unida que fa poques setmanes, l’equip d’experts d’ArqueoAntro va començar l’exhumació de la fossa 128 del cementeri de Paterna, on de moment han aconseguit recuperar 16 cossos dels 130

previstos, la qual cosa la convertiria en una de les fosses comunes més grans del país.

Així mateix, els dirigents de la formació d’esquerres han pogut examinar in situ els treballs que s’iniciaren el passat 18 de juny d’obertura de la fossa 94 del cementeri de Paterna, on es preveu l’aparició de restes d’entre 60 i 70 persones afusellades durant la repressió franquista, procedents de comarques de l’interior de la província i d’altres punts de la geografia espanyola com Albacete, Barcelona i Madrid.

La localització i exhumació de fosses ha sigut una prioritat per a la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València, capitanejada per Rosa Pérez Garijo. “En el que portem de legislatura s’ha exhumat un total de 8 fosses i s’ha recuperat més d’un centenar de cossos de víctimes de la repressió franquista. La previsió que es maneja des d’aquesta àrea de la corporació provincial és arribar a exhumar entre un 15 i un 20% del conegut com a “Paredó d’Espanya” al final de la legislatura”, ha dit.

“Durant més de 42 anys no s’han fet polítiques de memòria i el que estem vivint en pobles com La Vall d’Uixó al País Valencià o en el ‘Valle de los Caídos’ a nivell estatal és un exemple precisament d’eixes polítiques de desmemòria”, ha manifestat la coordinadora d’EUPV, qui ha afegit que els treballs de exhumacions “que estem duent a terme són necessàries a la societat i al nostre poble per a tindre un futur de pau i per passar pàgina d’una manera adequada a una de les èpoques més grises de la nostra història”.

Per últim, Alberto Garzón ha tornat a defensar “el deute històric que la nostra democràcia té amb les víctimes del franquisme i en aquest sentit hem de continuar treballant perquè no podem deixar que el que va ocórrer caiga en l’oblit”.

Related Articles

Back to top button