EUPV denuncia davant la Sindicatura de Greuges l’incompliment d’Elda de la Llei de Memòria Històrica

La coordinadora general d’Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo, ha visitat hui el municipi d’Elda on ha comparegut en roda de premsa junt als regidors de la formació d’esquerres a l’Ajuntament d’aquesta localitat del Vinalopó Mitjà, Javier Rivera i Iñaki Pérez, per a donar suport a la queixa que el grup municipal d’EUPV a aquest Ajuntament ha registrat davant el Síndic de Greuges per vulneració de la Llei de Memòria Històrica.

 Pérez Garijo ha instat a les administracions valencianes a treballar pel reconeixement de la dignitat de les víctimes del Franquisme i per la recuperació de la memòria del nostre país.

 Segons han explicat els regidors de la formació d’esquerres, “no ens ha quedat un altre remei que cercar empara fora de l’Administració Local perquè ja han passat més de dos anys des de que va ser aprovada per unanimitat la nostra moció per a la retirada de simbologia franquista i, a hores d’ara, el procediment està paralitzat”. Els edils també han explicat que la Comissió d’Experts de Memòria Històrica, derivada d’aquesta moció, va emetre un informe el 16/02/2017 en el qual s’avaluaven els elements que incorrien en incompliment de la citada norma i proposaven l’eliminació d’aquesta simbologia entre sis i dotze mesos.

“El procediment està paralitzat i no s’ha convocat Junta de Portaveus per a determinar les actuacions que caldria dur a terme i seguim amb simbologia franquista en el nostre espai públic”, ha dit Rivera, qui ha deixat clar que “des del nostre grup hem sol·licitat al govern local el compliment d’aquesta moció per activa i per passiva. Ho hem reclamat en instàncies genèriques, en Juntes de Portaveus, i fins i tot, mitjançant un moció per al compliment de mocions”.

Per la seua banda, Iñaki Pérez ha acusat al govern de Rubén Alfaro “d’ estar embolicats en el seu hàlit antidemocràtic i desoir les nostres reclamacions i infringir el vot de tots els regidors i regidores d’aquest consistori, incloent el seu propi”. Rosa Pérez Garijo ha assenyalat que en el nostre Estat hem patit polítiques de desmemoria perquè solament així podria explicar-se que en aquest país no s’hagen jutjat els crims de lesa humanitat del franquisme. “Seguim tenint fosses comunes, espais públics dedicats a franquistes, a torturadors amb premis i honors o un Mausoleu dedicat al dictador Francisco Franco”, ha apuntat.

La també diputada provincial a València encarregada, entre altres coses, de Memòria Democràtica és la primera diputada provincial de País Valencià que regenta un càrrec en aquesta matèria. Segons Pérez Garijo, açò és perquè “des d’Esquerra Unida s’aposta per la memòria democràtica, ho portem inserit en les línies de treball de la nostra estratègia de ruptura democràtica”.

Així mateix, la coordinadora d’EUPV ha destacat que, igual que el grup municipal d’Elda, ella ha estat treballant en la Diputació de València “perquè es conega millor el nostre passat”. Entre altres coses ha destacat que han creat un documental, denominat “Fills del silenci”, que s’ha convertit en un recurs educatiu per als instituts. També s’està treballant en una exposició itinerant en matèria de memòria democràtica. I finalment, ha volgut destacar que s’està treballant de valent en l’exhumació de fosses comunes. Tant és així que segons els seus càlculs, en finalitzar aquesta legislatura hauran exhumat entre un 15 i un 20% del cementeri de Paterna, conegut com el “Paredó d’Espanya”.

Rosa Pérez Garijo ha volgut acabar instant a les administracions valencianes i a l’Ajuntament d’Elda a treballar pel reconeixement de la dignitat de les víctimes del franquisme i per a la recuperació de la memòria d’un país que tant temps va ser sepultada amb falta de llibertat i repressió.

Related Articles

Back to top button