EUPV anima la ciutadania a participar en la concentració de divendres a València per la paralització del projecte de macrogranja porcina a Aiora

La coordinadora general d’Esquerra Unida del País Valencià, Rosa Pérez Garijo, s’ha sumat a la convocatòria de concentració per al divendres a les 12h davant del Palau de la Generalitat de València, per la paralització del projecte que preveu la instal·lació a Aiora d’una enorme granja destinada a l’engreix de porcs amb capacitat per a gairebé 30.000 animals.

Per a Pérez Garijo, “el projecte ha aixecat nombroses protestes per part de la ciutadania d’Aiora i la seua comarca, ja que de dur-se a terme suposarà un impacte massa important en la vida dels seus veïns i veïnes: olors, molèsties, contaminació de l’aire… I el risc de contaminació d’aqüífers amb els nitrats dels purins, així com l’amenaça que això suposa per a les zona naturals protegides. Per tot això, convoquem a la concentració de divendres, organitzada per la plataforma contra la granja, en la qual el col·lectiu local d’EUPV també treballa activament”.

Tant el col·lectiu local d’Esquerra Unida a la localitat com les entitats ecologistes han alertat dels riscos d’aquest gran complex impulsat arran de l’existència d’una ‘bombolla porcina’, un fenomen provocat per la compra massiva de carn de porc espanyola per part del mercat xinès. Per a Rosa Pérez, “hauríem d’aprendre de les experiències amb les anteriors bombolles econòmiques, i adonar-nos que l’aprofitament econòmic ràpid i fàcil no deixa més que conseqüències negatives, algunes fins i tot irreversibles. Aquest tipus de grans granges que s’estan instal·lant a tot el territori estatal podrien convertir-se en poc temps, tan prompte com el mercat xinès trobe condicions més avantatjoses en altres territoris, en un greu problema per a zones despoblades que ja pateixen de dificultats molt serioses demogràfiques i econòmiques”.

La coordinadora general d’EUPV, en aquest sentit, reclama “una agenda real i eficaç per part del Consell per frenar la despoblació i impulsar el teixit socioeconòmic de les comarques d’interior. No pot ser que l’interior del País Valencià confie el seu futur a projectes que molesten al litoral, i que no fan més que hipotecar encara més el seu desenvolupament i la sostenibilitat de comarques senceres. Cal redoblar les inversions, dotar de serveis públics de qualitat, i crear un ecosistema d’oportunitats i avantatges per als habitants d’aquesta àmplia zona del territori. Sense equilibri territorial no podem avançar en la cohesió del país”.

Rosa Pérez Garijo ha destacat la lluita del col·lectiu local d’EUPV “per informar i conscienciar la població, i a més tirar endavant la moció que va provocar la paralització de llicències municipals”, si bé “sembla que tot i aquesta paralització, i malgrat que la planta no dispose de tots els seus permisos en regla, el projecte segueix endavant”. Per tot això, indica Pérez, “seguirem pressionant perquè aquest tipus d’amenaces desaparega de la Serranía. Tant des del Parlament Europeu, on la nostra eurodiputada Marina Albiol ha traslladat l’assumpte, com des dels àmbits autonòmic i local, continuarem exigint un model sostenible, respectuós amb el medi i amb el patrimoni natural de totes, i que garantisca un futur a totes les valencianes i valencians independentment de la seua localitat de residència”.

Related Articles

Back to top button