La Diputació inicia l’exhumació de la fossa 94 de Paterna per a recuperar les restes de represaliats del franquisme

Els experts de ArqueoAntro esperen recuperar les restes d’almenys 70 persones, procedents de diferents comarques valencianes d’interior i de diversos punts de la geografia española

Rosa Pérez Garijo: “La Diputació contínua sent la primera i única administració pública valenciana que està exhumant les fosses i esperem que prompte hi haja altres administracions que se sumeixen”

Aquest dilluns han donat començament els treballs d’obertura de la fossa 94 del cementeri de Paterna, on els experts d’ArqueoAntro estimen que puguen trobar-se les restes d’entre 60 i 70 persones afusellades durant la repressió franquista, procedents de comarques de l’interior de la província i d’altres punts de la geografia espanyola com Albacete, Barcelona i Madrid. Es tractaria de víctimes afusellades els dies 6, 8 i 9 de novembre de 1939.

En aquesta primera jornada dels treballs d’exhumació de la fossa 94, promoguts per la Diputació de València, han estat presents el president, Jorge Rodríguez, i la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, a més de la presidenta de l’Associació de Víctimes de la fossa 94, Carolina Martínez i el director arqueològic de l’empresa que va a dur a terme el treball, Miguel Mezquida.

La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha assenyalat que “la Diputació és la primera i, de moment, l’única administració pública que està finançant l’exhumació de fosses ja que es tracta d’una prioritat política del govern provincial”. També ha explicat que “aquesta és la setena fossa que anem a obrir a Paterna i l’octava en la província des que va començar la legislatura, i esperem arribar a exhumar un 20% de les fosses comunes d’aquest cementeri al final de la present legislatura”, ha sentenciat la diputada.

Els treballs d’excavació i exhumació de la fossa comuna, a càrrec de l’equip d’ArqueoAntro, es perllongaran durant els pròxims mesos. Ara com ara han començat amb la retirada dels memorials, “un treball més ardu i dur”. “En dues setmanes esperem arribar a les restes dels represaliats, on la previsió és trobar entre 60 i 70 cossos procedents de diverses comarques de l’interior de la província”, ha explicat l’arqueòleg Miguel Mezquida.

Una vegada finalitzats els treballs de camp, s’enviaran les mostres a l’Escola de Medicina Legal de la Universitat Complutense de Madrid, on s’estudiaran les restes i signes de violència. “Després d’aquest procés, una empresa genètica farà els cotejos de les mostres d’ADN amb les famílies involucrades en el procés”, ha detallat l’arqueòleg d’ArqueoAntro. Cotejos que, juntament amb els estudis arqueològics i antropològics, permetran la individualització i identificació completa de les restes de les víctimes per a ser retornats als seus parents.

Fa poques setmanes, l’equip d’experts d’ArqueoAntro va començar l’exhumació de la fossa 128 del cementeri de Paterna, on de moment han aconseguit recuperar 16 cossos dels 130 previstos, convertint-la en una de les fosses comunes més grans del país.

Així mateix, la delegació de Memòria Històrica està elaborant un documental sobre les exhumacions realitzades en els municipis valencians, així com una web on podran trobar-se bases de dades, nombroses entrevistes i documents referents a l’etapa de la Guerra Civil i la posterior repressió franquista.

En la fossa 94, segons els estudis realitzats, hauria soterrats represaliats d’Aiora, La Font de la Figuera, Bocairent, Ontinyent, Sagunt, Camporrobles, Xest, Xàtiva, Sollana, L’Alcúdia, Alginet, La Pobla Llarga, Rafelguaraf, Bugarra, Villar del Arzobispo, Xera, Ademús, la Pobla de Sant Miquel, Almussafes, Cullera, Massamagrell, Alaquàs, Albal, Alcàsser, Aldaia, Catarroja, Manises, Albacete, Barcelona i Madrid. Es tractaria de víctimes afusellades els dies 6, 8 i 9 de novembre de 1939.

Les obres, finançades per la Diputació de València, són una més de les nombroses actuacions en matèria de memòria històrica que s’estan duent a terme durant 2018 per part de la corporació provincial, amb un pressupost de 626.000 euros.

Related Articles

Back to top button