Rosa Pérez (EU): “El que estem vivint en La Vall d’Uixó és un exemple de les polítiques de desmemòria”

La coordinadora general d’Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo, acompanyada del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de La Vall d’Uixó, Antoni Llorente, i de David Lluch, regidor de Cultura del mateix Consistori, ha comparegut davant els mitjans de comunicació d’aquesta localitat per a recolzar la retirada de la creu dels caiguts.

Pérez Garijo ha afirmat que “un país democràtic no pot tindre els seus cementeris i les seues cunetes plenes de fosses comunes. Som el segon país del món després de Cambodja amb més desapareguts”.

Per la seua banda, Llorente ha explicat que “aquesta acció és una més de les moltes dutes a terme per part d’aquest govern i que són necessàries a la societat i al nostre poble per a tindre un futur de pau i per passar pàgina d’una manera adequada a una de les èpoques més grises de la nostra història”.

La coordinadora general d’Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo, s’ha desplaçat hui a La Vall d’Uixó per a mostrat el total recolzament de la seua formació a les accions posades en marxa per l’equip de govern, del qual forma part EUPV, i en concret, la iniciada ahir de retirar la Creu dels Caiguts, que va comptar amb l’oposició del Partit Popular en el carrer, i que finalment ha finalitzat aquest mateix matí. Pérez Garijo, que ha visitat el monòlit abans que fora enderrocat, ha assegurat en declaracions als periodistes que durant més de 42 anys “no s’han fet polítiques de memòria i el que estem vivint a La Vall d’Uixó és un exemple precisament d’eixes polítiques de desmemòria”.

“Després de 42 anys de la mort de Franco encara tenim els carrers, les places i les avingudes plenes de vestigis franquistes, fet que significa que aquesta democràcia encara no és plena”, ha assegurat la dirigent de la formació d’esquerres, qui ha afegit que “un país no es gita un dia amb dictadura i s’alça en democràcia . Un país suposadament democràtic no pot tindre els seus cementeris i les seues cunetes plenes de fosses comunes. Són el segon país del món després de Cambodja amb més desapareguts”.

Així mateix, la també diputada de Memòria Històrica de la Diputació de València ha recordat que a Espanya, en temps de pau, hi hagué més afusellats que a l’Alemanya nazi en temps de guerra. “Eixes són unes realitats que el nostre poble desconeix i això fa i dificulta el que després no s’entenga que s’hagen de retirar vestigis franquistes”, ha dit.

Per la seua banda, Antoni Llorente ha informat que aquest mateix matí s’han reprès les obres de retirada de la creu dels caiguts. “Tal i com diguérem ahir, la prioritat del govern municipal era garantir la seguretat de totes i tots i per això s’ha acordonat la zona de manera correcta i hem tingut el suport de la Delegació de Govern”, ha dit Llorente, qui també ha explicat que s’han hagut de posar en marxa set dispositius amb uns 70 efectius de la Guàrdia Civil.

A més a més, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de La Vall d’Uixó, qui ha acusat “d’irresponsables” al  PP i Ciutadans per posicionar-se en contra de la memòria democràtica,ha puntualitzat que aquesta acció de retirada de la Creu dels Caiguts ha sigut una més de les moltes dutes a terme per part d’aquest govern i que “són necessàries a la nostra societat i al nostre poble per a tindre un futur de pau i per passar pàgina d’una manera adequada a una de les èpoques més grises de la nostra història”.

Per últim, Antoni Llorente ha recordat que a aquesta localitat s’han retirat els tres escuts franquistes que hi havia i que, a hores d’ara, ja no queda cap menció de Franco com a fill honorífic al municipi. També ha volgut aclarir que no era un símbol religiós perquè mai s’ha fet cap acte religiós al peu de dita Creu. En canvi, “el que sí que s’han fet són ofrenes florals en èpoques relacionades amb l’època franquista, al novembre i al juliol, i això ha sigut un dels motius principals del comitè d’experts a l’hora d’assenyalar que es tracta d’un símbol franquista”, ha conclòs.

Related Articles

Back to top button