Esquerra Unida denuncia a Brussel·les els problemes de contaminació atmosfèrica de la ciutat de València

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, ha formalitzat una pregunta a la Comissió Europea en què exposa les preocupants dades de contaminació atmosfèrica de la ciutat de València que recentment ha fet públiques la plataforma ciutadana València Per l’Aire. Segons Albiol, “el treball dels col·lectius ciutadans està demostrant que les polítiques contra la contaminació atmosfèrica són insuficients, fins i tot posen en risc la salut de la ciutadania. A partir d’aquestes dades, s’han d’adoptar decisions i posar en marxa solucions, per la qual cosa hem decidit traslladar la qüestió a Brussel·les i tractar d’activar mesures eficaces per revertir la situació”.

Per a Marina Albiol, “després que aquesta plataforma haja elaborat un complet estudi amb equips de mesura propis i demostrant l’elevada concentració de partícules insalubres a l’aire, s’evidencia que els plans contra la contaminació atmosfèrica estan revelant-se insuficients, bàsicament per dues raons: els aparells oficials de mesura acostumen a instal·lar-se en zones menys castigades per la contaminació, i els umbrals permesos per les directives europees són massa elevats. El límit màxim de partícules fines per a la Unió Europea se situa en 25 micrograms per metre cúbic, mentre que l’Organització Mundial de la Salut estableix un màxim de 10 micrograms, i diferents estudis especialitzats alerten de l’elevada afecció d’aquestes partícules fines sobre la salut de les persones”.

En la pregunta adreçada a la Comissió Europea, Albiol demana en aquest sentit que es modifique la Directiva 2008/50/CE per tal que se situen els valors màxims en el mateix límit que l’OMS. No només això, sinó que també reclama mesures complementàries en àrees especialment delicades: “Des d’Europa s’hauria instar als estats membres a implementar mesures per ampliar la informació que ofereixen les dades d’estacions de control i mesura, ja que no totes les solucions poden basar-se en les dades obtingudes a àrees allunyades de zones de major densitat de trànsit, o també zones especialment delicades com centres d’ensenyament o de salut”, comenta la portaveu d’EU a l’Eurocambra.

Marina Albiol remarca que “la lluita contra la contaminació atmosfèrica és una qüestió prioritària per a tots els governs, i trobem a faltar en el de la ciutat de València major decisió i valentia en la presa de decisions per incidir en aquest aspecte. A València, com a altres ciutats, hi ha una amenaça seriosa i preocupant sobre la salut de la ciutadania, i no s’està actuant amb el rigor i la contundència que reclama la situació”.

Finalment, Albiol destaca “el gran treball que porten a terme les entitats i col·lectius que integren València Per l’Aire, una feina que torna a demostrar que la societat civil organitzada és el motor que fa avançar la societat”.

Related Articles

Back to top button