EUPV presentarà mocions a tots els ajuntaments en rebuig a la sentència de ‘La Manada’

Rosa Pérez Garijo, coordinadora d’EUPV: “És important mostrar el rebuig de les institucions cap a una sentència que evidencia com de desprotegides estem les dones”

Rosana Montalbán, adjuntia d’Àrees d’EUPV: “El missatge d’aquesta sentència és una declaració de guerra contra les dones: deixa’t violar o mor

Esquerra Unida del País Valencià portarà als ajuntaments una moció per expressar el rebuig de les institucions municipals valencianes davant la sentència de l’Audiència Provincial de Navarra sobre ‘La Manada’. El text que proposa EUPV assenyala que la sentència “pretén justificar legalment que en aquesta acció” de violació múltiple de cinc homes contra una dona durant les festes de San Fermín de 2016 “no va existir violència ni intimidació cap a la víctima”.

Tal i com remarca la coordinadora d’EUPV, Rosa Pérez Garijo, “és important mostrar el rebuig dels nostres ajuntaments cap a una sentència que evidencia la manca de justícia que patim i posa al descobert com de desprotegides estem les dones, fins i tot en un cas tan brutal com el que va haver de patir la víctima d’aquesta violació múltiple”. Per a Rosa Pérez, “des d’Esquerra Unida assumim la lluita contra el patriarcat des de tots els fronts possibles, i per això hem decidit posar en marxa les institucions locals contra aquesta injustícia”.

La moció que serà presentada als consistoris remarca que la sentència de l’Audiència navarresa “minimitza els fets en no considerar-los agressió sexual” com tampoc “l’agreujant de realitzar-se en grup”. D’altra banda, denuncia que “la càrrega de prova se situa en la víctima posant el focus en el seu comportament i no en el dels agressors”; a més, l’esmentada sentència “afavoreix la impunitat de les agressions masclistes i envia un missatge de descrèdit de la vivència de les dones que pateixen aquestes agressions”.

També es remarca que en el cas de ‘La Manada’ des dels àmbits judicial i mediàtic “s’ha arribat a culpabilitzar a la dona agredida”, fins i tot presentant-se com a prova “la ‘vida normal’ de la víctima després de l’agressió”. A més, recull la “doble victimització” que assenyala la sentència, exigint “un plus de sofriment” a la víctima per a que siga reconeguda l’agressió sexual. Segons afirma l’adjunta de coordinació d’Àrees d’EUPV, Rosana Montalbán, “estem indignades. El missatge d’aquesta sentència és una declaració de guerra contra les dones: deixa’t violar o mor. I front a l’estat perpetu de por en què ens volen mantindre, ens tindran rebels davant la justícia patriarcal. Les dones seguirem teixint xarxes per no sentir-nos soles mai més. Cap agressió sense resposta”.

La moció, a banda de mostrar el rebuig frontal de les institucions locals davant la sentència, proposa instar al Congrés dels Diputats i Diputades i al Senat a la modificació del Codi Penal per a revisar el supòsit d’abús sexual així com la consideració jurídica de la violència en casos d’agressió sexual i violació. També proposa la realització de campanyes municipals per previndre situacions de violència sexual, i el recolzament dels ajuntaments a les mobilitzacions  en relació a aquest lamentable cas.

Per a Pérez Garijo, “són massa barbaritats les que ens volen fer empassar amb aquesta sentència: les dones, davant una agressió sexual, hem d’exposar-nos a un major patiment per a que es puga considerar violació; hem de ser víctimes per partida doble perquè la culpabilitat recau en l’agredida tant o més que en els agressors. Hem d’alçar la veu i plantar cara a aquesta sentència, perquè precisament s’ha d’avançar en la protecció de les víctimes d’abusos i en la prevenció d’aquests actes, i el tribunal navarrés ha creat una perillosa jurisprudència que posa en perill els drets més fonamentals de les dones”.

 

Moció rebuig sta. LA MANADA [valencià]

Moción rechazo sta. contra LA MANADA [castellà]

Related Articles

Back to top button