Més de 100 repressaliats del franquisme han sigut exhumats amb finançament de la Diputació

  • La Junta de Govern de la Diputació de València ha resolt la segona convocatòria d’ajudes de projectes de memòria històrica del 2017. Un total de 300.000 euros es repartiran entre els ajuntaments de Tavernes de la Valldigna, Paterna, Silla, Chera, Ontinyent, La Pobla de Vallbona, Utiel, Alfara de la Baronia, Chelva, Benetússer i dues associacions de familiars, els de les víctimes de les fosses 128 i 94 de Paterna.
  • La vicepresidenta quarta de la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo, ha aprofitat per a fer balanç de la seua tasca al front de memòria històrica. Des de 2016, la corporació provincial ha destinat 746.000 euros per a l’exhumació de fosses comunes, la retirada de vestigis franquistes i la instal·lació d’elements memorialístics.

 

Un total de 118 cossos de republicans afusellats pel franquisme han sigut exhumats amb finançament de la Diputació de València. En concret, 14 de les Fosses 82 i 92 del cementeri de Paterna, 12 del cementeri d’Ontinyent, 50 de la Fossa 113 del cementeri de Paterna i 42 més d’un nínxol, ubicat al mateix cementeri. Una xifra que seguirà augmentant en el 2018, ja que la Junta de Govern de la Diputació de València ha resolt aquesta setmana la segona convocatòria d’ajudes de projectes de memòria històrica del 2017.

Un total de 300.000 euros es repartiran en aquesta segona tanda entre els ajuntaments de Tavernes de la Valldigna, Paterna, Silla, Chera, Ontinyent, La Pobla de Vallbona, Utiel, Alfara de la Baronia, Chelva, Benetússer i dues associacions de familiars, els de les víctimes de les fosses 128 i 94 de Paterna.

La vicepresidenta quarta de la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo, ha aprofitat per a fer balanç de la seua tasca al front de memòria històrica, i ha explicat que, des de 2016, la corporació provincial ha destinat 746.000 euros a l’exhumació de fosses comunes, la retirada de vestigis franquistes i la instal·lació d’elements memorialístics.

En paraules de Pérez Garijo, “l’esforç inversor de la Diputació de València respon al compromís del govern provincial en matèria de veritat, justícia i reparació, i contrasta agrament amb el govern d’Espanya, qui destina 0 euros des de l’any 2012 al compliment de la Llei de Memòria Històrica, fent cas omís de totes les recomanacions internacionals i mostrant una nul·la sensibilitat cap a les víctimes de crims contra la humanitat, que omplen les cunetes i els cementeris del nostre país”.

Quatre dels quinze projectes aprovats en aquesta nova convocatòria consistiran en l’exhumació i identificació de les restes de les persones desaparegudes violentament durant la repressió franquista. És el cas de la fossa 112 (amb un pressupost de 89.720 euros) i els nínxols 43 i 44 (14.400 euros) del cementeri de Paterna, sol·licitats pels ajuntaments de Tavernes de la Valldigna i Chera, respectivament. Així mateix, la institució provincial ha aprovat els projectes d’excavació i exhumació de les fosses 94 (69.220 euros) i 128 (80.780 euros), sol·licitats per les associacions de familiars de les víctimes.

La segona línia d’ajudes ha sigut destinada a la instal·lació d’elements testimonials en reconeixement d’edificis, llocs i espais geogràfics vinculats a la memòria històrica. És el cas de la ‘ruta per la memòria històrica’ a Paterna (amb una inversió de 3.960 euros), la instal·lació d’un memorial als afusellats el 15 de desembre de 1939 en el municipi d’Ontinyent (26.610 euros), o la senyalització de trinxeres de la línia XYZ a Alfara de la Baronia (572 euros), entre altres.

A més, també s’ha establit una partida per a la retirada de símbols i vestigis de la dictadura, com les plaques de l’Institut Nacional de la Vivenda a Silla (2.519 euros) o d’altres elements que no compleixen la Llei de memòria històrica a La Pobla de Vallbona (2.479,87).

Related Articles

Back to top button