Albiol denuncia que la sequera evidencia els deficients i inoperants plans hidrològics

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol ha denunciat davant la Comissió Europea “els deficients i inoperants plans hidrològics de conca que van ser aprovats de pressa i corrents a l’Estat espanyol amb l’objectiu d’evitar sancions europees per incomplir la Directiva Marc de l’Aigua”, ja que l’actual sequera que afecta a diversos territoris, entre ells el País Valencià, “evidencia que els plans no incorporaven una gestió eficient per a previndre i fer front als cicles de sequera”, tal i com estableix l’esmentada directiva europea.

En una pregunta adreçada a la Comissió Europea, Albiol recorda que l’any 2012 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea condemnava a l’Estat espanyol per no haver aprovat en temps (tenia de termini fins 2009) els plans hidrològics de conca, tal i com establia la Directiva Marc de l’Aigua (Directiva 2000/60/CE). No obstant, el 2016 la Comissió Europea va arxivar l’expedient perquè en quatre anys l’Estat havia elaborat els plans hidrològics. Per a la portaveu d’EU a l’Eurocambra, “aquesta velocitat en l’elaboració potser explica per què a cada període de sequera els plans hidrològics es revelen deficients i inoperants. La directiva estipulava que els plans havien d’incloure mesures de gestió per pal·liar les sequeres, i ara per ara aquestes mesures no semblen en absolut efectives”.

Per a Albiol, “la gestió de l’aigua per al Partit Popular ha estat sempre matèria per fomentar els enfrontaments territorials, i alhora un recurs per impulsar negocis basats en l’especulació urbanística o bé en models d’agricultura insostenibles. Amb els plans hidrològics aprovats veiem que ens hem quedat molt lluny d’aconseguir una gestió òptima dels recursos hídrics, per la qual cosa creiem que les autoritats europees haurien de revisar la planificació hídrica de les conques espanyoles i determinar si efectivament compleixen o no amb les directives comunitàries”.

L’eurodiputada recorda que cada cicle de sequera està acabant amb sòl fèrtil, ofegant encara més el sector agrícola tradicional, i generant greus problemes mediambientals com l’avanç de la desertització a moltes regions, com ara les comarques del sud d’Alacant: “S’ha d’actuar urgentment per possibilitar una gestió eficient i sostenible de l’aigua, i en canvi veiem com els plans hidrològics no ofereixen cap solució, mentre el govern central demostra una absoluta inoperància per fer front al problema dels cicles secs”.

Show More

Related Articles

Back to top button