Esquerra Unida insta al Congrés a que contribueixi a la recuperació de La Granja de Sinyent

El diputat d’Esquerra Unida en el Congrés, Ricardo Sixto, ha presentat una Proposició No de Llei per a que el Congrés dels Diputats col·labore amb la Generalitat Valenciana, amb l’ajuntament de Polinyà de Xúquer i amb AVA-ASAJA per a recuperar el patrimoni històric cultural que representa la casa senyorial Sinyent.

Es tracta d’una joia del gòtic civil, situada en el terme municipal de Polinyà de Xúquer, i que, en aquests moments, és propietat del sindicat agrari AVA-ASAJA que, a més a més de posar en explotació la finca agrícola han apostat per consolidar l’edifici per evitar que segueixi deteriorant-se. L’Associació Valenciana d’Agricultors-ASAJA està desenvolupant un projecte d’experimentació agrària amb el qual realitzen assajos i transfereixen els resultats obtinguts i coneixements de la investigació als agricultors valencians de forma ràpida, útil i eficaç. Amb aquesta iniciativa, gairebé sense antecedents conegut en l’àmbit de les organitzacions agràries europees, es pretén complementar el treball que realitzen les administracions i donar complida resposta a les necessitats del sector agrari en un capítol tan decisiu, en termes de futur, com és la recerca i la innovació.

El centre ocupa una extensió total de 25 hectàrees en un entorn agrícola i paisatgístic de gran valor al costat de la llera del riu Xúquer, i gaudeix d’una climatologia i edafologia que s’adapta a la majoria dels cultius mediterranis. Des de la seva posada en marxa el 2011, més del 95 per cent de la superfície disponible per a assajos agronòmics es troba ja plantada, tant amb cultius històricament implantats a la nostra comunitat com amb noves alternatives que poden obrir interessants nínxols de mercat.

La Finca Sinyent alberga una casa senyorial d’estil gòtic del segle XIV amb la qual es pretén acollir sales d’exposicions, cursos de formació, xerrades, congressos, etc, “sempre i quan puguen aconseguir subvencions públiques per a la seva rehabilitació arquitectònica”, afegeix el diputat.

“Aquesta casa senyorial constitueix la construcció més representativa de l’arquitectura civil medieval de la comarca de la Ribera i des de fa anys es troba apuntalada. No és de rebut que des de les diferents Administracions no s’ajude a mantindre el nostre patrimoni i menys  que acabe enfonsant-se. Aquest edifici d’indubtable valor ha estat durant dècades aïllada, ignorada i oculta, fins aconseguir l’estat ruïnós actual per l’abandó. Per això cal fer ràpidament una intervenció”, explica el diputat.

Per a Ricardo Sixto, “l’interessant d’aquesta declaració no és només la protecció que suposa per a l’edifici sinó, a més a més, la protecció del seu voltant”.

L’Alcalde de Polinyà de Xúquer, Òscar Navarro que ha assenyalat que “és una llàstima que el seu deteriorament haja augmentat tant els últims anys i que les administracions competents per protegir els béns culturals com aquest, amb un alt valor per a tots i totes, hagen fet durant molts anys cas omís a les reclamacions de la ciutadania, de la Universitat i, fins i tot, de l’Ajuntament de Polinyà de Xúquer”. És una necessitat que “es reconega d’una vegada per totes el valor cultural d’aquest edifici”, així com que “es puga anar recuperant poc a poc”.

Related Articles

Back to top button