Albiol impulsa la petició a Brussel·les de major transparència en els títols hipotecaris per frenar els desnonaments

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol impulsarà junt a representants de la RSP del País Valencià aquesta vesprada a Brussel·les la petició que sol·licita que les titulitzacions hipotecàries siguen transparents i accessibles per als consumidors. Tal i com expressa Albiol, “s’ha demostrat que una forma eficient d’aturar desnonaments és accedir a la informació bancària sobre les titulitzacions hipotecàries: molts bancs es van desfer en el seu moment d’hipoteques que van vendre a fons financers en grans paquets. Per tant, aquests bancs ja no poden reclamar execucions, ja que no són titulars de les hipoteques, el que permet als afectats d’impagaments disposar d’un nou marge de negociació per evitar que siguen forçats a abandonar les seues cases”.

La sessió de la Comissió de Peticions de hui dimecres inclou la compareixença de representants de la Red de Solidaridad Popular de Torrevella, que ha formulat la petició que ara es debatrà a l’Europarlament. Per a la portaveu d’EU a Brussel·les, “el fet que aquestes persones hagen de vindre fins a Brussel·les per a que el Banc Central Europeu adopte una directiva tan bàsica com és la transparència per als consumidors, és significatiu de com els interessos financers per a les institucions europees estan molt per damunt dels interessos de la ciutadania. És tan senzill com que el consumidor puga accedir a una base de dades on trobar qui ostenta la titularitat de la seua hipoteca, ja que en molts casos es descobreix que l’entitat bancària ha perdut la legitimitat de presentar-se com creditors d’una hipoteca que ja no és seua”.

Albiol recorda que la pròpia normativa del BCE inclou la necessitat de transparència i informar de les transaccions de forma pública i accessible: “Precisament aquesta accessibilitat no es compleix, i seria molt senzill habilitar un portal per a que els consumidors i usuaris tingueren accés a la informació. Darrere dels títols financers hi ha, especialment en aquests casos, persones que lluiten per mantindre les cases on viuen, evitant ser víctimes de les fosques maniobres bancàries que han dut a milions de persones a la pobresa i la precarietat. Per tant, és una necessitat habilitar aquests mecanismes que poden contribuir en certa mesura a reduir la injustícia que suposa cadascun dels desnonaments que, encara hui, segueixen produint-se per desenes cada dia al País Valencià i a tot l’Estat”.

Related Articles

Back to top button