El canvi climàtic i els nous models d’energia centren els debats de la I Jornada de Medi Ambient organitzada per EUPV a Alacant

Sota el títol ‘Propostes Participatives contra el Canvi Climàtic i per un Nou Model Energètic’ s’inaugura demà la I edició d’unes jornades de dos dies de durada organitzades conjuntament pel grup d’EUPV de la Diputació d’Alacant i l’Àrea de Medi Ambient d’EUPV de l’Alacantí. Al llarg de tot el dia de demà l’Auditori de la Diputació d’Alacant (ADDA) acollirà un total de quatre taules de debat amb la participació de 3 ponents en cadascuna d’elles, mentre que en la jornada del dissabte se celebraran les altres dues xarrades al llarg del matí en el Centre Social de Sant Vicent. En totes elles està previst obrir un torn de debat entre els assistents i els ponents.

Està previst que es parle de l’esborrany de la nova directiva europea d’energies renovables que marcarà el rumb fins a 2030 amb l’eurodiputada d’IU de la Comissió d’Energia, Paloma López. Així mateix, s’exposaran els plans de la Diputació i de la Generalitat en energies renovables i eficiència energètica amb la directora del IVACE, Julia Company i el director de l’Agència Provincial de l’Energia, José Luis Nuin.

Uns altres dels temes que es tractaran seran les diferents experiències de autoconsum i es debatrà sobre balanç net i com produir electricitat des de la nostra teulada, amb representants d’empreses especialitzades del sector que explicaran el que es fa i es podria fer.

Per una altra costat, es donaran a conèixer les propostes d’Ecologistes en Acció i de la plataforma ‘Per un Nou Model Energètic’ a través del coordinador de l’àrea d’energia estatal, Rodrigo Irurzun, i representants de la cooperativa ‘Som Energia’ parlaran de la seua experiència i de propostes per a democratitzar l’energia des de la participació ciutadana.

Igualment interessants seran les últimes propostes d’innovació social impulsades des d’ajuntaments i altres organismes i que seran explicades per representants de ‘Ecooo’ i de ‘Azimut’, mentre que membres de ‘Ecrowd’, ‘Ecooo’ i ‘Som Energia’ explicaran també experiències de finançament col·lectiu.

Accés universal de l’energia

La diputada per Màlaga amb Units Podem i coordinadora de l’Àrea de Medi Ambient d’IU, Eva García, defensarà l’accés universal a l’energia i les xarxes de titularitat pública i el president de la Comissió d’Indústria, Energia i Turisme del Congrés i diputat d’EUPV també en el grup d’Units Podem, Ricardo Sixto, exposarà les prioritats immediates que el seu grup parlamentari defensarà en la Cambra Baixa.

La jornada de demà conclourà amb la intervenció del coordinador d’EUPV, David Rodríguez, que tractarà el tema de l’oposició a la construcció del nou dipòsit de residus radioactius a Cofrents, que està alçant preocupació en els pobles i comarques properes.

Durant el matí del dissabte se celebraran les dues taules de debat restants, la primera sobre bones pràctiques i la segona sobre experiències positives que cal multiplicar i construir dia a dia des d’una major participació i organització ciutadana i també amb el suport de les institucions públiques.

Les jornades són obertes i gratuïtes i per a participar solament és necessari inscriure’s enviant un correu amb les dades personals a jornadasmambiente.eupv@gmail.com.

Nota: Es pot tenir accés al programa complet des de l’enllaç de la Fundació Renovables:

https://fundacionrenovables.org/evento/propuestas-participativas-cambio-climatico-nuevo-modelo-energetico/

Show More

Related Articles

Back to top button